GUTLJAJ OVOG PIĆA 100 DINARA, MIRISANJE 50! Bizaran trend hara u SRPSKIM ŠKOLAMA, stručnjaci jako zabrinuti
Škola, Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

čudan biznis

GUTLJAJ OVOG PIĆA 100 DINARA, MIRISANJE 50! Bizaran trend hara u SRPSKIM ŠKOLAMA, stručnjaci jako zabrinuti

Deca su ovaj sramotni vid svojevrsnog "biznisa" videla na Tik Toku

Objavljeno:

Trendovi se danas među decom mnogo brzo šire, posebno zahvaljujući modernim tehnologijama, u prvom redu, pametnim telefonima, internetom i društvenim mrežama.

Jedan novi trend nastao je bukvalno preko noći, a kada je dobar deo dece "dobrostojećih roditelja" počela da kupuju skupo energetsko piće po ceni od šokantnih 1.000 dinara za pola litra, za kojim vlada sveopšta histerija jer su ga lansirali i promovisali svetski poznati jutjuberi Logan Pol i KSI.

Trend uzeo maha

Ono što potom rade ova deca je degradirajuće - po školama učenicima koji nemaju toliko novca naplaćuju gutljaj 100 dinara, mirisanje 50, a fotkanje s flašicom do 200!

Učenik
Učenikfoto: Profimedia

Čak se i neki roditelji trude da kupuju deci to piće kako bi bili "in", i tako se dodvoravaju deci. Ne pročitaju ni sadržaj proizvoda, gde piše da nije namenjen mlađima od 18 godina, kao i da je količina kofeina u jednoj flašici jednaka kao da se odjednom popiju šest konzervi koka-kole i dve šoljice kafe.

- U školi ga prodaju u manjim količinama ili na gutljaj, jer nisu sva deca u mogućnosti da daju 1.000 dinara. Čak daju i popust da se proba i pomiriše - to košta 130 dinara - objasnili su detalje ovog bizarnog trenda neki roditelji.

Deca su ovaj sramotni vid svojevrsnog "biznisa" videla na Tik Toku, a njihovi vršnjaci iz Hrvatske su gutljaj pića naplaćivali 50 centi. U nekim školama Hrvatskoj su energetska pića potpuno zabranjena u škola, dok je ovaj napitak u Crnoj Gori zabranjen privremeno, dok se ne ispita u laboratoriji.

Nekada patike, ranac, a sada

Zorica Mršević profesorka fenomenologije nasilja ističe da je to što rade deca strašno.

- Strašno je čega se neće sve dosetiti. Generalno su energetska pića pogubna, tu ima previše šećera, kofeina, i to vas "podigne". Deca prirodno imaju viši energetski nivo, s tim pićima postaju hiperaktivna i prave stvari koje su opasne po život i zdravlje. Gube razum za oprezno ponašanje. Uvek je nemati nešto izvor težnje, bile to patike, ranac, između ostalog i ovo piće, pa će neko pribeći krađi ili slikanju s bocom koju nije mogao da kupi. Samim tim što je stvorena atmosfera da je to "in", to je već za decu izazovno - napominje ona.

Učionica
Učionicafoto: Profimedia

Antić: To mora da se sankcioniše

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, naglašava da kao društvo moramo da se probudimo i da radimo s decom.

- Poražavajuće je to što oni koji imaju novca prodaju na gutljaj deci koja nemaju, zarađuju na siromašnijem učeniku, to znači da su pale moralne vrednosti. Sa druge strane, jedan uzme pare, a drugi plati gutljaj ili se slika s flašom da bi se hvalio. Svaki učenik želi da se iskaže u društvu, ali ovo je iskazivanje na pogrešnim stvarima. Umesto da se iskazuju kroz znanje, primereno vladanje... Predlog je da se takve stvari kažnjavaju, to mora da se sankcioniše i da se zovu roditelji - govori on.

Antić napominje da je neophodna saradnja između dece, roditelja i škola.

- Potrebno je da ih roditelji upozoravaju, ovo bi trebalo da bude i tema roditeljskih sastanaka, ali time treba da se pozabavi i savet roditelja i školski odbor - podvlači on.

Posledice korišćenja opasne

Sastav energetskih napitaka uglavnom je kofein, ženšen, gvarana, taurinm šećer i B vitamini. Ipak, posledice konzumacije energetskih pića su aritmija, glavobolja, vrtoglavica, neurološki problemi, alergijske reakcije na koži, malaksalost, moždani udar, smrt

Evropska agencija za bezbednost hrane upozorila je da 68 odsto adolescenata između 10 i 18 godina konzumira energetske napitke. Navode da je da 18 odsto dece mlađe od 10 godina konzumira energetske napitke- Uprkos ovim upozorenjima, nijedna evropska zemlja, osim Litvanije i Letonije, nije ograničila upotrebu ovih proizvoda

Bonus video:

00:52

OVO JE NOVI TIKTOK IZAZOV - DA LI MOŽE LUĐE? Korisnici poludeli: Biciklom se zaleću na automobile u brzini, ŠOK!

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.