EVO KADA ĆE ĐACIMA I STUDENTIMA KOJI PRIMAJU STIPENDIJE I KREDITE LEĆI NOVAC:Jednoj grupi ISPLATA do kraja DECEMBRA
Srednjoškolci, Foto: EPA / RONALD WITTEK

školovanje

EVO KADA ĆE ĐACIMA I STUDENTIMA KOJI PRIMAJU STIPENDIJE I KREDITE LEĆI NOVAC:Jednoj grupi ISPLATA do kraja DECEMBRA

Prema podacima Ministarstva prosvete na konkurs za srednjoškolce koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, svake godine se prijavi oko 350 đaka, dok za dodelu redovnih učeničkih stipendija stigne oko 25.000 prijava

Objavljeno:

Konkurs za dodelu učeničkih i studentskih stipendija i kredita je završen, a liste sa imenima onih koji su dobili finansijsku podršku od države za školovanje očekuje se do kraja meseca za srednjoškolce, dok će akademci morati da sačekaju najverovatnije do Nove godine.

Prve isplate, ako je suditi prema prošlogodišnjem rasporedu, počeće za đake srednjjih škola poslednjih dana decembra. Tada će im biti uplaćene odmah dve rate, što znači da će dobiti dva puta po 8.100 dinara. Studenti će na novac, mesečno po 13.000 dinara, morati da sačekaju ulazak u Novu 2024. godinu.

Ono što će najverovatnije biti novina za nove i stare korisnike ove državne podrške je promena banke preko koje će se ona isplaćivati.

Da podsetimo, do sada su sve isplate godinama unazad išle preko Unikredit banke, a sada će ovaj posao da preuzme banka Poštanska štedionica.

Prema podacima Ministarstva prosvete na konkurs za srednjoškolce koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, svake godine se prijavi oko 350 đaka, dok za dodelu redovnih učeničkih stipendija stigne oko 25.000 prijava. Na godišnjem nivou za studentske kredite ili stipendije prijavi se blizu 20.000 akademaca. Učeničke i studentske stipendije se daju nepovratno, dok se krediti vraćaju u slučaju da đak, odnosno student ne ispuni uslove propisane konkursom.

Bonus video:

03:03

KAKAV JE ŽIVOT STUDENATA U KRAGUJEVCU?

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.