SRPSKI KADETI PREDSTAVILI MOĆNO ORUŽJE: Evo kako izgleda kada vojnici zapucaju iz njega, OVO IMAMO SAMO MI! (FOTO)
Vojska Srbije, ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

vojna akademija

SRPSKI KADETI PREDSTAVILI MOĆNO ORUŽJE: Evo kako izgleda kada vojnici zapucaju iz njega, OVO IMAMO SAMO MI! (FOTO)

Kadeti Vojne akademije usavršavaju gađanje u streljani

Objavljeno: 12:22h

Virtuelna pištoljska streljana na Vojnoj akademiji najmodernija je i jedinstvena ne samo kod nas već i u regionu. Na komandu "pažnja" kadeti su u stojećem stavu spremni za gađanje pištoljem. Unutra polumrak. Ispred njih tri platna sa simulacijama meta. Ima i pokretnih i nepokretnih, a menjaju se čak i vremenske prilike. Slika kao realna.

- Gotovo! - čuje se oštra reč potpukovnika Željka Jokića, načelnika odseka za pešadijsko naoružanje Katedre naoružanja i opreme Kopnene vojske, a na "paljba" svi treba da zapucaju.

Tu su kadeti četvrte godine pešadije i među njima je samo jedna kadetkinja. Nišane, a u streljani tišina, koncentracija maksimalna, dah zastaje...

- Paljba! - reče potpukovnik Jokić i začuše se pucnji. Pogodak u metu. Svi odlični. Potpukovnik ponovi gađanje, pa onda opet na odsečne komande... Gađanje, pa analiza da provere kakvi su rezultati. I tako nekoliko puta. Potpukovnik Jokić kaže za Kurir da kadeti na studijskom programu Kopnena vojska sve četiri godine izučavaju naoružanje u okviru više predmeta.

Kadeti, Vojska
foto: Nenad Kostić

- Nastava iz naoružanja izvodi se u kabinetima, na poligonima, u vazdušnoj streljani, pištoljskoj streljani i na strelištima Vojske Srbije. Ovo je simulacioni trenažer za gađanje puškama i pištoljima - pištoljem domaće proizvodnje "CZ 99", "glokom 17" strane proizvodnje, kao i automatskom puškom M70. Ovaj simulacioni trenažer je jedinstveni na teritoriji Srbije, pa i šire. Počeli smo sa nabavkom 2018, a kada smo videli sve prednosti, odlučili smo se za proširenje, pa tako sada imamo tri platna za gađanje, gde istovremeno može da gađa 15 kadeta - objašnjava potpukovnik Jokić:

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

- U kabinetima kadeti uče teoriju i stiču osnovna znanja o borbenim, taktičkim i tehničkim osobinama, načinima održavanja i čuvanja samog naoružanja. Na poligonima u okviru Vojne akademije učimo ih stavovima za gađanje, pravilima gađanja, nišanjenja, okidanja. Simulacioni trenažer nam dođe kao poslednja provera pred gađanje bojevom municijom. Ovde uočavamo kako su kadeti savladali stavove za gađanje, nišanjenje, okidanje i, ako ima propusta u toku njihove prethodne obuke, ovde vršimo ispravljanja. I tek kada kadeti ovde postignu određene neophodne rezultate, onda prelaze na gađanje bojevom municijom.

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Kako ističe potpukovnik Jokić, minimalna ocena treba da bude vrlo dobra jer su oni ipak kadeti Vojne akademije.

- Sistem ima preko 200 simulacija različitih meta, pokretnih i nepokretnih, a omogućava i da realnu sliku sa naših strelišta prebacimo na platno. Sistem omogućava i gađanja u zatvorenom i otvorenom tipu. Ako je gađanje na otvorenim strelištima, sistem omogućava i simulaciju meteouslova, doba dana i noći, a što je najbitnije, vremenske prilike utiču na balistiku i let zrna. Ako gađamo na većim daljinama, a imamo bočni jak vetar, on će zaista pomerati pogodak na levu ili desnu stranu.

Kadeti ostaviše pištolje i uzeše puške. Svi u klečećem stavu, početnom položaju za gađanje puškom. Ona u rukama kadeta stoji pod uglom od 45 stepeni. Nišane i gađaju. Jednako dobri kao i sa pištoljem. Zauzeše i ležeći stav, desno koleno gore. Mete na 100, a onda i na 200 metara.

Od 2021. novi akreditovani program

Kopnena vojska

Potpukovnik Željko Jokić kaže za Kurir da je ovo poslednja generacija koja završava školovanje po studijskom programu menadžment u odbrani.

- Od 2021. akreditovan je studijski program Kopnena vojska, koji spada u polje društveno- humanističkih nauka u oblasti vojnih nauka koje su odskora ušle u deo nauka u sistemu Srbije. Kadeti, kada završe školovanje na ovom programu posle četiri godine, odnosno osam semestara, dobijaju pored prvog oficirskog čina, potporučnika, i akademsko zvanje diplomirani oficir.

U prvom opštem delu školovanja - prve dve godine zastupljeni su teorijski i teorijsko-metodološki predmeti, a u okviru specijalističkog dela školovanja treća i četvrta godina obuhvata naučnostručne i stručnoaplikativne predmete, koji omogućavaju sva potrebna znanja i kompetencije kako bi mogli, kad završe akademiju, da stupe na početne komandirske dužnosti, a to je komandir voda u jedinicama Vojske Srbije.

- Mi ne koristimo replike naoružanja, ovo je pravo oružje. Po tome se i izdvajamo jer mnogi koriste replike. Umesto pravog okvira ubačena je mini gasna boca koja se puni ugljen-dioksidom, a cev je zamenjena laserskim adapterom. Gas omogućava princip rada i trzaj prilikom opaljenja udaraca udara u adapter, potom se emituje laserski zrak, koji vidimo na platnu, a taj laserski zrak kamera registruje i prikazuje na platnu kao promašaj ili pogodak. Kada više ne želim da gađam na simulatoru, mogu da vratim cev i gađam bojevom municijom - navodi potpukovnik Jokić:

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Kadet Marko Lukić

Pešadija najmasovniji rod u Vojsci Srbije

Marko Lukić, kadet četvrte godine stariji vodnik modula menadžment u odbrani, ističe da je pešadija najmasovniji rod u Vojsci Srbije.

Kadeti, Vojska
foto: Nenad Kostić

- Ima posebne oblike nastave koje mi realizujemo na raznim terenima unutar vojske. Što se tiče obuke u pištoljskoj streljani, najviše izvodimo obuku iz naoružanja i nastave gađanja. Tokom školovanja koristili smo mnogobrojno naoružanje, kako naše proizvodnje tako i strano, a i imamo dosta iskustva u gađanju iz vatrenog oružja.

- Ovde sa manjim troškovima možemo da realizujemo više gađanja. Radimo u totalno bezbednim uslovima, ali zbog same metodike izvođenja nastave tokom gađanja u trenažeru primenjujemo sve mere bezbednosti kao da gađamo bojevom municijom. To su najveći benefiti svega ovoga.

Kadet Lazar Tadić

Sve nedostatke u gađanju ispravljamo u ovoj streljani

Lazar Tadić, kadet četvrte godine 145. klase pešadije, kaže za Kurir da školovanje na Vojnoj akademiji traje četiri godine za modul menadžmenta u odbrani i realizuje se na više smerova i modula.

Kadeti, Vojska
foto: Nenad Kostić

- Pešadija je smer sa najviše praktične obuke i najviše primenjene teorije, koju smo obradili u kabinetima. U pištoljskoj streljani realizujemo intenzivno uvežbavanje kako bismo kasnije prilikom izvođenja gađanja imali vrhunske rezultate. Sve greške i nedostatke otklanjamo ovde u samoj streljani i, kada dođemo na samo gađanje, imamo i više nego dobre rezultate bez grešaka.

A otkad je Vojna akademija od 2018. počela da koristi ovu streljanu, kadeti beleže i bolje rezultate na stvarnim gađanjima, a impresije nisu prisutne samo kod kadeta nego i kod mnogih stranih i domaćih delegacija koje posete Vojnu akademiju i ovu streljanu, rekoše nam na kraju obuke.

Bonus video:

04:14

EVO KAKO VOJSKA SRBIJE OD IDEJE DOLAZI DO PROTOTIPA NAORUŽANJA! Pukovnik otkrio: Sve zavisi od složenosti, minimum je 15 MESECI

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.