SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE, A OVU MOLITVU OBAVEZNO MORATE DA IZGOVORITE: Svaki vernik treba da zna OVE MOĆNE REČI
Miholjske zadušnice, Foto: RINA

praznik

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE, A OVU MOLITVU OBAVEZNO MORATE DA IZGOVORITE: Svaki vernik treba da zna OVE MOĆNE REČI

Pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Mitrovske zadušnice

Objavljeno: 22:24h

Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra.

Pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Mitrovske zadušnice. Ove zadušnice Srbi su primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku nakon Kulikovske bitke.

Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je Sv. Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine u taj dan. Vremenom, to je postalo pominjanje svih upokojenih, ne samo vojnika.

Preminulih rođaka i prijatelja sećamo se u molitvama, palimo sveće, držimo parastose i pomene, i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša.

Molitva onih koji su ostali na zemlji mnogo može da pomogne dušama na putu ka večnom spasenju.

Molitva
Molitvafoto: Alexander Maximov / Panthermedia / Profimedia

Molitva za upokojene

Pomeni, Gospode, oce i braću, majke i sestre naše usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.

Useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje Lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im Carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.

Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Najvažniji pomen za preminule, Proskomidija, služi se u crkvi na Svetoj Liturgiji. Potom se odlazi na groblja, gde sveštenici kade grobove i čitaju molitve.

Na groblje se obavezno iznosi kuvano žito, crno vino i sveće.

Bonus video:

01:43

POSLE SAMOĆE, TIŠINE, TUMARANJU PO BRDIMA, OPET SAM TU SA PORODICOM Radoš Bajić emotivno: Večeras je praznik filma!

(Espreso/ sferamedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.