RADICA ŽIVI POTPUNO SAMA NA PLANINI, HRANI SE U ŠUMI: Žena ne zna ni koji je mesec ni godina, ŽIVOG ČOVEKA NE VIDI
Radica Brukšanin, Foto: RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal / screenshot

TEŠKA PRIČA

RADICA ŽIVI POTPUNO SAMA NA PLANINI, HRANI SE U ŠUMI: Žena ne zna ni koji je mesec ni godina, ŽIVOG ČOVEKA NE VIDI

Mnogi su komentarisali da je njen način života filozofski zreo i da bi voleli da imaju isti stav

Objavljeno: 12:09h

U poslednje vreme, društvene mreže ponovo su se usijale zbog kratkog isečka iz emisije "Kvadratura kruga", emitovane prvi put 2019. godine. Taj isečak je privukao pažnju javnosti zbog izvanredne priče Radice Brkušanin, izuzetno neobične i hrabre žene koja živi sama na planini Čemerno.

Na tom snimku čuje se voditelj emisije, Branko Stanković, kako postavlja Radici pitanje da li se oseća usamljeno ili joj nedostaju ljudi. Njen odgovor, malo ciničan, ali uz osmeh, bio je: "Kakvi ljudi, šta će mi ljudi". Taj odgovor je brzo postao popularan, osvajajući mnogo lajkova i komentara, a javnost joj je dodelila nadimak "najpametnije žene u Srbiji".

Radica Brkušanin
foto: RINA

Mnogi su komentarisali da je njen način života filozofski zreo i da bi voleli da imaju isti stav. "Vajdica je malo živeti, pa kako je da je", još je jedna izjava koju je Radica izgovorila u emisiji, a koja je privukla pažnju.

I pored toga što se njen odgovor čini simpatičan i donekle razumljiv u situacijama besa i nepravde, priča Radice Brkušanin je veoma teška, čak i potresna.

Radica se hrani onim što pronađe u šumi - bobicama, plodovima i gljivama, živeći potpuno sama u drvenoj kolibi bez osnovnih resursa kao što su struja i voda.

No, kada dođe zima, sneg postaje veliki problem. Plodova više nema, što praktično znači da ova neverovatna žena biva suočena sa ozbiljnom pretnjom gladi. Prošle godine, u novembru, učiteljica Vanja Nikolić iz obližnjeg sela Maglič posetila je Radicu, ali i pored dobronamerne želje da pruži pomoć, Radica nije prihvatila nikakvu vrstu pomoći ili podrške.

Snegovi na planini dostižu preko dva metra visine, a temperature padaju ispod deset stepeni ispod nule, čineći njene uslove života gotovo nemogućim.

Učiteljica Vanja, koja se trudi da pruži pomoć, istakla je da je Radica veoma nepoverljiva prema ljudima i odbija svaku vrstu pomoći. Iako, dok je bila mlađa, Radica je bila sposobna da se samostalno snađe u divljini, sada, ulazeći u osmu deceniju svog života, teško se nosi sa surovom prirodom. Njena tvrdoglavost u odbijanju pomoći dodatno pogoršava već tešku situaciju.

Njena neprijateljska narav prema nepoznatima stvara prepreku u pružanju pomoći. Čak i kontakti sa socijalnim radnicima nisu bili uspešni, budući da je i njih dočekala s nepoverenjem.

Susedi su otkrili da Radica već godinama živi sama, nakon što je prethodno živela sa majkom, i da su obe izbegavale kontakte s ljudima.

Bonus video: Ispovest žene opljačkane u Novom Pazaru

08:09

Ispovest žene opljačkane u Novom Pazaru

(Espreso/Still.kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.