STIŽE PRLJAVA KIŠA IZ SAHARE: Vozači, evo do kada da ZABORAVITE na pranje AUTOMOBILA
Prljava kiša/Ilustracija, Foto: Stefan Stojanović, Profimedia

vremenska prognoza

STIŽE PRLJAVA KIŠA IZ SAHARE: Vozači, evo do kada da ZABORAVITE na pranje AUTOMOBILA

Vremenska prognoza do sredine novembra 2023. godine

Objavljeno:

Osim tople vazdušne mase, sa severa Afrike do Srbije danas stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Srbija i naše područje danas se nalaze pod uticajem veoma snažnog ciklona, koji se svojim centrom premešta sa severnog Jadrana dalje na severoistok prema centralnoj i istočnoj Evropi.

Srbija se nalazi u prednjem, odnosno u toplom sektoru ciklona, pa preovladavaju veoma izražena južna i jugozapadna visinska strujanja.

Jesen
Jesenfoto: Ana Paunković

Kako je atmosfera nad nama danas veoma vlažna i ima dosta oblačnih sistema sa padavinama, padavine koje se očekuje krajem dana i tokom večeri sadržaće čestice pustinjskog peska, pa će padati prljava kiša.

Ova pojava biće najvidljivija na vozilima po prestanku padavina.

Kako se Srbija tokom veće druge polovine oktobra nalazi pod sistem ciklonske cirkulacije, uz izražena južna strujanja, veoma često su stizale čestice peska iz Sahare, pa je padala prljava kiša.

Ovakva sinoptička situacija očekuje se i početkom novembra, jer se očekuje serija veoma snažnih ciklona sa Atlantika i Mediterana, koji će u sklopu južnog strujanja do nas preko Mediterana u višim slojevima atmosfere donositi pesak iz Sahare.

Jesen
Jesenfoto: Ana Paunković

Kako nas u prvih 10 dana novembra očekuju česte padavine, naša preporuka je da pranje svojih vozila ostavite za nešto kasniji period.

Dakle, osim danas kasnije posle podne i uveče, prljava kiša očekuje se i tokom petka, potom u nedelju, ali i sledeće sedmice tokom dana sa padavinama.

Inače, kako se naše područje nalazi i uglavnom će se nalaziti u prednjim delovima ciklona, uz južna strujanja, očekuju se tople vazdušne mase, pa će padavine i na planinama biti u obliku kiše. Ipak, zbog nižih temperatura u višim predelima Alpa očekuje se sneg, koji bi zbog peska iz Sahare mogao da poprimi boju peska iz pustinje.

Ova pojava potpuno je priroda i uobičajena pri aktuelnim sinoptičkim situacijama.

Bonus video:

01:14

JESEN DONOSI BOLOVE U KOSTIMA, PA ČAK I DEPRESIJU Nada Macura savetuje: Bakterije i virusi žele da prežive pa ulaze u nas!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.