DANAS SE OGLEDA ZIMA PO NARODNOM VEROVANJU: Evo šta kaže čobanin Radosav (91) iz Negbine!
Foto: Nenad Kostić

kakva će biti zima?

DANAS SE OGLEDA ZIMA PO NARODNOM VEROVANJU: Evo šta kaže čobanin Radosav (91) iz Negbine!

"Sveti Luka, sneg do kuka", kao i za čobane "Sveti Luka, eto vuka", u šali nam priča

Objavljeno:

Danas se po narodnom verovanju ogleda zima. Sudeći po vremenskim prilikama predstojeća zima biće blaga, a kako se po verovanju prati, za Telegraf ispričao je Radosav Ilić (91) iz Negbine kod Nove Varoši.

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Luku, a mnogi srpski domaćini ga u svom domu proslavljujaju kao krsnu slavu. Sveti Luka se smatra zaštitnikom lekara i medicinske profesije, a pravoslavni vernici veruju da moć njegovih moštiju može isceliti i najteže bolesti. Oduvek je u našem narodu važila izreka za planinske krajeve.

Sneg
Snegfoto: RINA

- "Sveti Luka, sneg do kuka", kao i za čobane "Sveti Luka, eto vuka". Dok su se torovi sa stokom opasivali crvenim koncem ne bi li oterali zverinje od stoke. Radosav Ilić, nekadašnji čobanin sa Murtenice, danas hrabro gazi 91. godinu i priseća se verovanja vezanih za današnji praznik.

- Od malena se sećam kada su mi moji stari pričali o običajima i verovanjima za mnoge praznike tokom godine. Za Lučindan su uvek govorili da se po njemu ogleda zima. Ako je na Svetog Luku sunčano i lepo vreme, zima će biti ostra i duga, a ako je kišno vreme ili sneg zima ce biti blaga, a godina rodna - priseća se Radosav i dodaje:

- Takođe se veruje ako je stoka na Lučindan ujutru podvila noge dok lezi da će zima i godina biti teške, a ako su im noge opružene zima će biti laka, a godina sa puno letine.

Bonus video:

06:42

Svetom Nikoli iz lica izbijala svetlost: Svetac koja pola Srbije slavi, a pola i ide na slavu

(Espreso /Telegraf.rs/B.I.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.