OVA ZIMA ĆE BITI DRUGAČIJA! Srbija će biti pod uticajem jugozapadnih visinskih strujanja, evo šta to TAČNO ZNAČI
Zima, Foto: Uroš Arsić

vremenska prognoza za zimu

OVA ZIMA ĆE BITI DRUGAČIJA! Srbija će biti pod uticajem jugozapadnih visinskih strujanja, evo šta to TAČNO ZNAČI

RHMZ izneo je preliminarnu prognozu za zimu 2023/2024

Objavljeno:

Iako do zvaničnog početka zime 2023/2024. ima više od mesec i po dana, prema preliminarnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), ovo godišnje doba bi u odnosu na prošlogodišnju zimu moglo da bude sasvim drugačije kada su padavine u pitanju.

Temperaturne oscilacije i toplija zima

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, kaže za "Blic" da preliminarna prognoza za zimu 2023/2024. ukazuje da će ona da bude u znaku čestih padavina i čestih temperaturnih oscilacija.

Sneg
Snegfoto: Profimedia

Očekuje se, prema njegovim rečima, da čitav evropski kontinent veoma često bude pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska, a da Srbija najčešće bude pod uticajem jugozapadnih visinskih strujanja.

- Naročito će oblast Jadrana, zapadnog Balkana i Dinarskog planinskog područja uz obalu Jadrana imati zaista velike količine padavina tokom narednih meseci. Povremena naoblačenja će uslovljavati kišu i sneg i u unutrašnjosti Balkana. Za sada se ne može precizno reći koji će deo zime biti hladniji, ali u svakom slučaju očekujemo više padavina u odnosu na prosečne vrednosti i česte temperaturne oscilacije. Ukupno će biti toplija zima u odnosu na višedecenijske proseke. Pozitivno odstupanje je prognozirano da bude oko 2 stepena – kaže Slobodan Sovilj.

Sneg
Snegfoto: Stefan Stojanović

Sneg u prvom delu zime

Sagovornik kaže da ako bi to poredili sa prethodnom zimom ne bi trebalo očekivati da sneg u prvom delu zime u potpunosti izostane.

- Ako se prisetimo prošle zime snega nije bilo čak ni u planinskim predelima. Imali smo oko Nove godine topao i suv period, kada je sneg potpuno izostao u svim krajevima. Sada bi trebao da se u prvom delu zime formira snežni pokrivač u planinskim predelima prvo, a onda u januaru i februaru da dolazi do povremenog stvaranja i u nižim predelima. Ali, kako se taj period bude približavao izdavaćemo preciznije i konkretnije procene – zaključuje meteorolog.

Bonus video:

08:10

SLOBODAN SOVILJ: Vremenska prognoza za JESEN I ZIMU

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.