DA LI SU SVADBE POD ŠATOROM I DALJE POPULARNE U SRBIJI? Sada su četiri puta SKUPLJE, evo i zašto
Svadba pod šatorom, Foto: YOUTUBE PRINTSCREEN/MOJA HAPPY MUZIKA

organizacija venčanja

DA LI SU SVADBE POD ŠATOROM I DALJE POPULARNE U SRBIJI? Sada su četiri puta SKUPLJE, evo i zašto

Nekada su svadbe bile popularne pod šatorom, sada se najčešće organizuju u restoranima

Objavljeno:

Nekada je bilo nezamislivo da se svadbe ne slave pod šatrama. Muzika, trubači, pevačica ispod šatre, kotlić i celo selo bi znalo čiji se sin ili unuk ženi toga dana. Od jutra do sutra bi trajalo veselje, a u nekim krajevima Srbije i po tri dana (kao Ivkova slava).

Vremena su se promenila, samim tim i načini proslave svadbi. Šatru ili šator zamenile su svadbene sale i restorani. Neki se i dalje prisećaju kako je to nekad bilo i da li i dalje postoje svadbe pod šatorom.

"Da li pamtite prelomni trenutak kada smo se emancipovali i sa uličnih šatora preselili svadbe u za to odgovarajuće sale? Kada ste poslednji put bili na takvoj svadbi?", zapitala se jedna Srpkinja na popularnom forumu.

"Ja se samo sećam kako su se zatvarale ulice u mom gradu zbog šatora i kako su nama klincima te 'platnene skalamerije' bile fascinantne. Bila sam dete početkom dvehiljaditih, ali pamtim da sam tada već išla na svadbe koje su pravljene u salama/holovima", napisala je ona.

Ubrzo su ostali podelili svoja iskustva i otkrili gde se još uvek može naići na svadbe ispod šatora. Kako kažu, u većini sela po Srbiji može se videti takva svadba, dok je u Bosni ona i dalje veoma često i popularna.

"Tokom devedesetih sam na poslednjoj takvoj bio, imao sam desetak godina. Ali mislim da šatorske nisu izumrle. Čujem da se i dalje prave. Poslednje dve za koje sam čuo da je neko išao na njih je okolina Čačka (ove godine) i negde u Bosni prošle. Evo u mom kraju u istočnoj Srbiji se to još uvek ponekad radi", napisao je jedan Srbin.

Drugi se osvrnuo i na izmenjenu i moderniju verziju svadbi pod šatorom, te danas u zavisnosti od vremena potrebno je izdvojiti dodatni novac za hladnjaču (ukoliko je leto) ili grejanje tokom hladnijih dana.

"Imaš ti u istočnoj Srbiji i fensi šatore, beli kao sneg, sa klimom. Svojevremeno 20.000€ bilo rentiranje takvog šatora", napisa je jedan.

Inače, prema rečima organizatora iz Ivent industrije venčanja pod šatorima su čak četiri puta skuplja od standardnog, a raspon cena se kreće od 15.000 do 50.000 evra.

Bonus video:

00:47

Svadba Darka Lazića

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.