SVETA PETKA I NJENA ČUDA NIKOG NE OSTAVLJAJU RAVNODUŠNIM: Ostavila je NEIZBRISIV TRAG, a sve je počelo od OVOGA
Sveta Petka, Foto: Aleksandra Čolić

praznovanje

SVETA PETKA I NJENA ČUDA NIKOG NE OSTAVLJAJU RAVNODUŠNIM: Ostavila je NEIZBRISIV TRAG, a sve je počelo od OVOGA

U srcu hrišćanskog sveta, između stenovitih obala Mramornog mora i prestonica drevnih carstava, priča o Svetoj Petki osvetljava puteve vernika već vekovima

Objavljeno:

Nakon decenija koje je provela u pustinjama Jordana, u molitvi i askezi, Sveta Petka sanjala je anđela koji joj je rekao da napusti to mesto.

U srcu hrišćanskog sveta, između stenovitih obala Mramornog mora i prestonica drevnih carstava, priča o Svetoj Petki osvetljava puteve vernika već vekovima. Ova svetiteljka, rođena u blizini Carigrada u 10. veku, ostavila je neizbrisiv trag svojom pobožnošću i posvećenjem služenju Bogu.

Od ranih dana, Petka je bila predodređena za duhovni put. Nakon smrti roditelja, ona je odlučila da se povuče u monaški život, deleći veći deo svog nasleđa siromašima. Njeno hodočašće vodilo ju je preko Svetog Jerusalima sve do pustinja Jordana, gde je provela četrdeset godina u molitvi i askezi. Njeno povlačenje nije prošlo nezapaženo; kao što je ava Justin zapisao, samo "oko svevideće" zna sve što je prošla.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/NIC ANTAYA

Ali to nije bio kraj njenog putovanja. Nakon njene smrti, čudesa su se nastavila. Mošti Svete Petke, otkrivene zahvaljujući božjoj volji, postale su predmet poštovanja i vere mnogih. Čuvane su kroz vekove, uprkos burnim istorijskim događajima, invazijama i migracijama naroda.

Od Carigrada, preko Bugarske i Srbije, sve do Moldavije, svete mošti Svete Petke premeštane su sa mesta na mesto, noseći sa sobom priče o čudima i isceljenjima.

U Beogradu, pod okriljem Kalemegdanske tvrđave, mošti su postale centar pobožnosti pre nego što su, u turbulentnom periodu Osmanskog carstva, ponovo premeštene u Carigrad.

Međutim, mošti su na kraju pronašle svoje trajno utočište u Jašiju, u Moldaviji. Uprkos požaru koji je 1888. godine zadesio hram u kojem su bile smeštene, mošti su ostale neoštećene, postavši još jedno čudo koje se pripisuje ovoj svetiteljki. Danas se nalaze u Sabornoj crkvi u Jašiju, gde vernici iz svih krajeva sveta dolaze da se pomole i zatraže njenu pomoć.

Prema svedočenjima vernika, Sveta Petka i dalje čini čuda, pomažući onima koji je mole za pomoć. Njene mošti, koje su i dalje netruležne i čuvaju se pod providnim poklopcem, postaju svedočanstvo večne svetlosti i vere koju ona donosi. U kutiji pored moštiju, pisma vernika svedoče o nebrojenim čudima i isceljenjima koja su doživeli zahvaljujući njoj.

U svetu punom nemira, priča o Svetoj Petki podseća nas na moć vere, izdržljivost duha i čuda koja se događaju kada se srce otvori prema nebu.

Bonus video:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso/24 sedam.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.