MEDICINSKI TIM VOJSKE SRBIJE SE VRATIO IZ AFRIKE NAKON UČEŠĆA U MISIJI: Kajtez: "Naši lekari su veoma cenjeni"
Foto: Ministarstvo Odbrane

UČEŠĆE U VOJNOJ OPERACIJI EU

MEDICINSKI TIM VOJSKE SRBIJE SE VRATIO IZ AFRIKE NAKON UČEŠĆA U MISIJI: Kajtez: "Naši lekari su veoma cenjeni"

Prema njegovim rečima, naša vojska učestvuje u misijama koje su pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija ili Evropske unije

Objavljeno: 17:30h

Medicinski tim Vojske Srbije koji je od aprila bio angažovan u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike vratio se u Srbiju nakon uspešnog završetka učešća u misiji. Prof. dr Ilija Kajtez, stručnjak za bezbednost, kaže za Kurir da je za našu vojsku veoma važno da bude deo ovakvih svetskih vojnih integracija.

- Na taj se način naši ljudi, lekari i medicinsko osoblje, edukuju, obučavaju i usavršavaju u svojim strukama bilo medicinskim ili pomoćno medicinskim, gde se razmenjuju iskustva i znanja s drugim kolegama iz drugih armija. Ono što je važno je da mi kao država učestvujemo u tim misijama očuvanja mira ili humanitarnim akcijama jer na taj način jačamo geostrateški kapacitet i kapacitet naše vojske kao i znanja i sposobnosti samih vojnika i lekara za neku vanrednu situaciju.

Vojska Srbije
foto: MINISTARSTVO ODBRANE

Prema njegovim rečima, naša vojska učestvuje u misijama koje su pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija ili Evropske unije.

- Mi ne učestvujemo u misijama koje sprovodi NATO jer smo vojno neutralni, odnosno ne svrstavamo se ni na zapad ni na istok. Ova misija je vojno neutralna uz sve koristi i prednosti koje ona nosi. Naši lekari su veoma cenjeni, stručni su i posvećeni i imaju visok ugled kao i naši vojnici u ovakvim misijama - zaključio je Kajtez.

Kurir TV
foto: KURIR TV

Kako su saopštili iz Ministarstva odbrane, naš tim je u prethodnih šest meseci uspešno realizovao sve zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih pripadnika snaga u misiji u Centralnoafričkoj Republici i tako na najbolji način prezentovao profesionalizam i osposobljenost sanitetske službe Vojske Srbije.

- Na istim zadacima u ovoj afričkoj zemlji će narednih šest meseci biti angažovani lekari i medicinski tehničari Vojske Srbije koji su u zonu operacije upućeni početkom meseca - navodi se u saopštenju i dodaje:

Vojska Srbije
foto: MINISTARSTVO ODBRANE

- Vojska Srbije je učešće u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici započela 2016. godine. U sastavu našeg kontingenta u ovoj vojnoj operaciji su štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe i šestočlani medicinski tim zadužen za preventivnu zdravstvenu zaštitu i ambulantno lečenje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga. Angažovanjem u mirovnim operacijama, kako Ujedinjenih nacija, tako i Evropske unije, Vojska Srbije, osim izgradnji i očuvanju mira u svetu, aktivno doprinosi i jačanju spoljnopolitičke pozicije naše zemlje.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.