ŠTA ĆE BITI SA EKSKURZIJAMA U DRŽAVAMA KOJE SU PODIGLE NIVO UPOZORENJA? Seničić otkriva ima li razloga za STRAH
Foto: Tamara Trajković, Marina Lopičić, Dado Đilas, Vladimir Šporčić

opasnost od terorizma

ŠTA ĆE BITI SA EKSKURZIJAMA U DRŽAVAMA KOJE SU PODIGLE NIVO UPOZORENJA? Seničić otkriva ima li razloga za STRAH

Da li se nešto menja u organizaciji, da li roditelji treba da se brinu i koje su preporuke za profesore, učenike, ali i agencije pitali smo direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Nekoliko država u Evropi podigle su nivo upozorenja zbog nedavne eskalacije sukoba na Biskom istoku.

Zbog opasnosti od terorizma, Austrija je podigla nivo upozorenja s 3. na 4. stepen što je drugi najviši nivo, ili “narandžasti kod”. Slovenija je prošlu sredu takođe zbog događaja na Bliskom istoku, podigla procenu opasnosti od terorizma na srednji nivo. Isti razlog za podizanje nivoa bezbednosti navodi i Bosna i Hercegovina, kao i Francuska i Italija.

S obzirom na to da su pomenute države česta destinacija organizovanih ekskurzija učenika srednjih škola u Srbiji, a da je upravo oktobar mesec kada se iste realizuju, postavlja se pitanje da li su ove nove mere ograničavajući faktor?

O tome da li se nešto menja u organizaciji, da li roditelji treba da se brinu i koje su preporuke za profesore, učenike, ali i agencije, razgovarali smo sa direktorom Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), Aleksandrom Seničićem.

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničićfoto: Printscreen Kurir tv

Kako Seničić objašnjava, do sada nijedna ekskurzija nije otkazana niti ima naznaka da će do otkazivanja doći.

"Nema razloga za otkazivanjem. Kada bi do toga dolazilo svaki put kada postoji neka opasnost, ekskurzije se nikada ne bi ni realizovale. Nisu ni roditelji pokazali bojazan", kaže Seničić i dodaje da svakako postoje preporuke o tome kako da se učenici, profesori i organizatori ponašaju tokom putovanja.

Jedna od njih svakako je da budu odgovorniji nego što bi bili kod kuće, da izbegavaju mesta gde su velika okupljanja, ali i da se ograniči vreme koje učenici slobodno provode bez nadzora.

"Svakako je preporuka i u "normalnim" okolnostima maksimalno smanjiti vreme koje učenici sami provode bez nadzora vodiča, profesora ili nekog drugog odraslog odgovornog lica, dok se u ovim okolnostima preporučuje da je uvek neko sa njima", objašnjava.

Ekskurzija
Ekskurzijafoto: Vladimir Šporčić

Povodom incidenta u Veneciji kada je napadnuta grupa učenika Zubotehničke škole u Beogradu, Seničić kaže da ovaj slučaj ne treba da bude roditeljima razlog za strah, jer može da se desi bilo gde.

Osvrnuvši se na novi pravilnik o organizaciji ekskurzija u osnovnim i srednjim školama koji je stupio na snagu 2019. godine, a prema kojem su ekskurzije van granica Srbije moguća su samo maturantima srednje škole, Seničić smatra da su učenici u ovom dobu dovoljno odgovorni i zreli da sami shvate okolnosti.

Dodaje i da je samo jedna promena uvedena zbog novonastale situacije.

"S obzirom na to da je Slovenija uvela pasošku kontrolu, moguće je da će biti malo većih zadržavanja. Ali osim toga, ništa se ne menja u organizaciji ekskurzija", rekao je za kraj Seničić.

Bonus video:

01:09

MINISTARKA PROSVETE BI TREBALO DA ZABRANI EKSKURZIJE ZBOG TERORISTA Boža Spasić: Situacija nije naivna, U VENECIJI NAPALI SRBE!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.