"IZGLEDA KAO UJED KOMARCA": U beogradskim školama se pojavila ŠUGA, pedijatar otkriva kako da je PREPOZNATE!
Saša Milićević, Foto: KURIR TELEVIZIJA

oprez

"IZGLEDA KAO UJED KOMARCA": U beogradskim školama se pojavila ŠUGA, pedijatar otkriva kako da je PREPOZNATE!

Zarazna bolest šuga pojavila se u jednoj beogradskoj školi

Objavljeno:

U jednoj beogradskoj školi nedavno je zabeležen slučaj šuge, što je izazvalo reakciju Zavoda za javno zdravlje koji je pružio smernice o postupanju u takvim situacijama.

Pedijatar Saša Milićević je jutros za televiziju Pink objasnio da šuga nije retka pojava i da se pojavljuje kontinuirano, sa promenljivom učestalošću. To stanje uzrokuje grinja poznata kao šugarac, koja prodire kroz kožu, polaže jaja, a nakon inkubacije larve se razvijaju, što na kraju dovodi do pojave klasičnih simptoma šuge.

Šuga
Šugafoto: Printscreen/Youtube/mellick

"Te promene su kao bubuljice, ujedi komaraca. Najčešće na pregibima, butinama, može biti zahvaćen i genitalni predeo, lice i vrat budu pošteđeni, ali kod dece ima i tuda. Noću najviše svrbi, ili kada se tuširamo toplom vodom", priča doktor.

Inkubacija traje od dve do tri nedelje, otkrio je pedijatar.

"Treba bar desetak sekundi da bude kontakt. Terapija je u vidu masti sa sumporom. Pet dana se mažete, nema kupanja. Brzo se to leči. Sumprone masti znaju da iritiraju kožu često", priča doktor Milićević.

Bonus video:

03:17

DA LI STE ČULI ZA SPINALNU MIŠIĆNU ATROFIJU? Jovović pojašnjava šta znači genska terpaij za bolest koja se smatrala neizlečivom

(Espreso / NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.