USKORO STIŽE PRLJAVA KIŠA, A EVO ŠTA U STVARI TO ZNAČI: Meteorolog objasno gde će padati i KAKVE SU ČESTICE u njoj
Prljava kiša, Foto: Stefan Stojanović

vreme narednih dana

USKORO STIŽE PRLJAVA KIŠA, A EVO ŠTA U STVARI TO ZNAČI: Meteorolog objasno gde će padati i KAKVE SU ČESTICE u njoj

U Srbiju stiže prljava kiša, a meteorolog je objasnio šta to znači

Objavljeno:

Do kraja oktobra očekuje se natprosečno toplo vreme za ovo doba godine. Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike u sklopu veoma izraženog visinskog južnog i jugozapadno strujanja stigle su i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Pesak je stigao u prednjem delu veoma izraženog i snažnog ciklona sa zapada Evrope. Jak vetar podigao je visoko u atmosferu čestice pustinjskog peska iz Sahare, a čestice su podignute i do 5-6 km uvis. Potom je snažno južno strujanje pokrenulo ove čestice preko Mediterana i Jadrana, pri čemu je došlo do kondenzacije i stvaranja kišnih oblaka, ali i do toga da pada prljava kiša, zbog čestica peska.

Prljava kiša
Prljava kišafoto: Stefan Stojanović

Ova pojava potpuno je prirodna i uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji ili kada se centar ciklona nađe nad zapadnim i cebtralnim predelima Mediterana. U Srbiji će do kraja dana biti umereno do pretežno oblačno.

Pred kraj dana i tokom večeri u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije i u Metohiji očekuju se kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. U predelima sa padavinama očekuje se prljava kiša, zbog peska u atmosferi. Inače, padavine neće biti izražene i u znatno manjem obliku u odnosu na Crnu Goru i Hrvatsku, gde se očekuju znatno obilnije padavine, naročito duž Jadran

Kiša
Kišafoto: Aleksandra Čolić

.

I danas će biti vetrovito, uz pojačan južni i jugozapadni vetar, fenskog efekta. Vetar će i dalje biti fenskog efekta, a maksimalna temperatura biće od 24 do 30°C, u Beogradu do 27°C, a u Negotinskoj Krajini do 20°C. Da podsetimo da je jučerašnji dan bio najtopliji dan otkad se vrše merenja. Maksimalna temperatura u Loznici dostigla je 32°C, a u Beogradu 30-31°C. Toplije je bilo samo na Siciliji sa 34°C i u Bugarskoj sa 33°C. Drugog dana vikenda biće sunčanije, naročito pre podne. Prema kraju dana i tokom noći prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar će biti u skretanju na severozapadni, pa će u ponedeljak biti svežije, ali i dalje toplo za ovo doba godine. U nastavku sledeće sedmice biće i dalje natprosečno toplo, uz temperature i preko 25°C i uz česta prolazna naoblačenja sa kišom i pljuskovima i grmljavinom, zbog snažne ciklonske aktivnosti sa zapada Evrope, pri čemu će biti izražena južna visinska strujanja. Prema trenutnim prognozama do kraja oktobra ne očekuje se jače zahlađenje, prenosi Đorđe Đuri

Bonus video:

00:21

NIJE SAHARA, NEGO ZMAJEVO! Peščana oluja prekrila put, ne vidi se prst pred okom (VIDEO)

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.