PRLJAVA KIŠA I PESAK IZ SAHARE U SRBIJI: Evo da li su te pojave i toplo vreme u OKTOBRU štetni po zdravlje
Foto: Stefan Stojanović

obratite pažnju!

PRLJAVA KIŠA I PESAK IZ SAHARE U SRBIJI: Evo da li su te pojave i toplo vreme u OKTOBRU štetni po zdravlje

Nova tura kiše sa peskom biće najviše vidljiva na vozilima i tamnijim površinama

Objavljeno:

U vremenskoj prognozi “Weather2Umbrella” je objašnjeno da je “naše područje pod snažnim uticajem ciklona sa severozapada Evrope i da preovladavaju snažna jugozapadna visinska strujanja sa kojima stiže i veoma topla vazdušna masa, a dodatno zagrevanje očekuje se i zbog fenskog efekta vetra.

- Usred jeseni očekuje se tropska noć. U Beogradu, u košavskom području, to su Vojvodina, Podunavlje, Pomoravlje, Podrinje, Kolubarski okrug, minimalna temperatura ni tokom noći neće se spuštati ispod 20 stepeni, lokalno ni ispod 22-23 stepena, dok je prosek jutarnjih i noćnih temperatura za ovo doba godine 6-8 stepena - objavio je “Weather2Umbrella”.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike stići će i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će u predelima sa kišom prvog dana vikenda padati prljava kiša.

Nova tura kiše sa peskom biće najviše vidljiva na vozilima i tamnijim površinama, a meteorolozi navode da je reč o potpuno prirodnoj i bezopasnoj pojavi.

Da li su ove čestice štetne po zdravlje?

Prema istraživanju Atinske opservatroije, suspendovane čestice mogu ući u respiratorni sistem i izazvati oštećenja. Ove čestice mogu biti posebno opasne za one koji imaju respiratorna i srčana oboljenja, kao što su bronhijalna astma i HOB, a mogu izazvati i alergije. Te analize su identifikovale devet metala (olovo, arsen, gvožđe i nikl) u česticama prašine, a čini se da sadrže i hemijske elemente iz antropogenih aktivnosti (kretanja vozila i industrije) koji se talože na česticama dok prolaze preko urbanih centara i velikih gradova.

Bonus video: DA LI ĆE POSLE OKTOBARSKOG LETA UOPŠTE DOĆI ZIMA? Ristić: Rekordne temperature u Vojvodini, USKORO smenjuju ZAHLAĐENJE I PRVI SNEG

03:42

DA LI ĆE POSLE OKTOBARSKOG LETA UOPŠTE DOĆI ZIMA? Ristić: Rekordne temperature u Vojvodini, USKORO smenjuju ZAHLAĐENJE I PRVI SNEG

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.