SUTRA PADA TEMPERATURNI REKORD IZ 1935. GODINE? Todorović otkrio šta nas čeka posle toga, oktobar kakav NE PAMTIMO
Vremenska prognoza, Foto: Vladimir Šporčić, Kurir TV, Beta Dragan Gojic

VREMENSKA PROGNOZA

SUTRA PADA TEMPERATURNI REKORD IZ 1935. GODINE? Todorović otkrio šta nas čeka posle toga, oktobar kakav NE PAMTIMO

U petak 20. oktobra nas čekaju visoke temperature

Objavljeno: 16:06h

Planeta Zemlja je imala najtopliji septembar u istoriji, bilo je toplije za 1,75 stepeni Celzijusa nego u predindustrijskoj eri. Ova, 2023. sada je na putu da bude najtoplija godina u istoriji, jer su jun, jul, avgust i septembar obarali rekorde.

I oktobar je tako počeo, kao miholjsko leto, onda smo imali smene sa hladnim, skoro zimskim danima i kada smo pomislili da ulazimo u dublju jesen, danas smo već osetili prijatnije jutro i znamo da nam, prema najavi meteorologa, sutra stižu visoke temperature.

O vremenskim prilikama u Srbiji, voditelji Pulsa Srbije razgovarali su sa meteorologom Nedeljkom Todorovićem.

- U petak nam, kao i danas stiže priliv toplog vazduha. Prvenstveno što se ciklon, a to je oblast niskog pritiska, nalazi na zapadu i severozapadu Evrope, tako da smo mi u poziciji južnog strujanja kad pristiže taj topli vazduh. To su povoljni uslovi za neke rekorde, tako da kažem. Na primeru Beograda, gledajući ove maksimalne dnevne rekorde, od tih 31 dan, većina tih maksimalnih vrednosti su od 27 do 33 stepena. Na primer 31. oktobra je izmeren maksimum 31 stepen. Ali na sutrašnji dan, znači za 20. oktobar, dosadašnji maksimum je 27,1, a to je zabeleženo 1935. godine, tako da svi su izgledali, bar za Beograd, da će biti oboren taj dnevni rekord, bar za stepen, ako ne i više - otkrio je meteorolog Todorović.

02:18

METEOROLOG OTKRIO KAD NAS ČEKA ZIMA JAČA OD PRETHODNIH! Mi to zovemo zakonitost ponovljivosti, a ona se dešava na svake 22 godine

Kada je u pitanju rekord za čitav oktobar, Todorović kaže da se pamte i topliji od aktuelnog.

- Pa neće biti zapamćen kao najtopliji, ali biće i dovoljno natprosečno topao, zato što do kraja oktobra nema nagoveštaja nekog ozbiljnog zahlađenja koji bi, pre svega, oborio temperaturu i doprineo da ta srednja temperatura mesečna bude niža od nekog više decenijskog proseka, tako da će biti i više za nekih 3-4 stepena. Ne baš kao septembar, ali da kažemo dosta toplije odnosno na prosečne vrednosti - istakao je Todorović.

Bonus video:

06:10

VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA SLOBODANA SOVILJA ZA NAREDNI PERIOD: Nakon stabilnog vremena tokom ovih 10 dana, STIŽE PROMENA

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.