OVAJ DEO EVROPE JE NA UDARU ORKANSKOG NEVREMENA: Evo šta očekuje Srbiju narednih dana!
Foto: Tiktok, Zorana Jevtić, Printscreen/rainviewer.com

promena vremena

OVAJ DEO EVROPE JE NA UDARU ORKANSKOG NEVREMENA: Evo šta očekuje Srbiju narednih dana!

Ovaj ciklon doneće Srbiji u petak i subotu olujni jugozapadni vetar i temperature preko 25°C, lokalno u petak zbog fenskog efekta vetra i preko 30°C

Objavljeno:

Nad jugozapadnom Evropom nalazi se veoma snažan ciklon. Centar ovog ciklona nalazi se nad Atlantskom okeanom zapadno od Pirinejskog poluostrva i zahvatilo je celo ovo poluostrvo, odnosno Španiju i Portugaliju.

Ovim predelima donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom, a padavine su naročito obilne u Portugaliji i to u severnim i centralnim predelima.

Lokalno ima i jačih grmljavinskih oluja.

Ciklon donosi i veoma vetrovito vreme, uz olujne udare jugozapadnog vetra sa udarima i preko 100 km/h. Stvaraju se i veoma visoki višemetarski talasi, koji se svom snagom obrušavaju o obalna područja.

I dok je u Portugaliji na zapadu Španije osvežilo, snažno južno strujanje u svom prednjem delu donelo je i veoma toplu vazdušnu masu do zapadne Evrope, pa se ovog poslepodneva na jugozapadu Francusle i na severu Španije beleže temperature i do 30°C, što su vrednosti znatno iznad proseka.

Ciklon će se u naredna 24 sata premeštati preko Atlantika prema severu i pogodiće Britanska ostrva, dok se u narednih 48 sati od Španije i Portugalije preko Francuske do severozapada Evrope očekuju obilnije padavine, u Španiji i Portugaliji i jake grmljavinske oluje.

Grmljavina
Grmljavinafoto: Zorana Jevtić

Lokalno se očekuju i poplave, jer bi palo i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a oluje će doneti i grad.

Inače, aktuelni ciklon dešava se tačno na godišnjicu razornog uragana Ofelija, koji je 2017. godine sa Azorskih ostrva prošao malo zapadnije od obala Portugalije i svojim centrom se obrušio na Irsku.

Reč je bila o najjačem uraganu ikada koji se toliko istočno dogodio na Atlantiku. Uragan je bio treće kategorije. Dobra vest da aktuelni ciklon nije tropski sistem i ne treba ga povezivati sa uraganom, iako njegov satelitski pogled veoma podseća na uragane i tropske sisteme.

Istovremeno, u Đenovskom zalivu se u četvrtak očekuje formiranje veoma snažnog ciklona i on će doneti ekstremno obilne padavine Italije, oblasti Alpa i Jadrana, uz orkanske vetrove i preko 150 km/h.

Ovaj ciklon doneće Srbiji u petak i subotu olujni jugozapadni vetar i temperature preko 25°C, lokalno u petak zbog fenskog efekta vetra i preko 30°C.

Veoma obilne padavine doneće lokalno i preko 200 litara kiše obalnom području Dalmacije i Crne Gore i južnim padinama Alpa.

(Espreso / Telegraf.rs, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.