VRAĆA NAM SE MIHOLJSKO LETO: Spremite se za TEMPERATURNI ŠOK, ovo je najnovija prognoza za kraj oktobra
Foto: Petar Aleksić

VREME U SRBIJI

VRAĆA NAM SE MIHOLJSKO LETO: Spremite se za TEMPERATURNI ŠOK, ovo je najnovija prognoza za kraj oktobra

Prema prognozi vremena RHMZ za sledećih pet dana, od 20. do 24. oktobra, u petak i subotu se očekuje da bude promenljivo sa sunčanim intervalima

Objavljeno: 08:05h

Miholjsko leto je prekinuto padom temperature i kišom tokom vikenda, ali prema vremenskim prognozama do kraja oktobra se očekuje još jedan talas visokih temperatura koje vraćaju najtoplije godišnje doba u Srbiju - leto!

Jutarnji mraz, ponegde kiša

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u utorak i sredu očekuju nas slabi jutarnji prizemni mrazevi uz minimalne temperature na 2 m od 0 do 6 stepeni Celzijusa. Tokom dana u utorak kiša će padati samo na jugu Srbije, a u sredu uveče i tokom noći ponegde u zapadnoj Srbiji i Vojvodini.

Maksimalne temperature u utorak će biti od 13 do 18 stepeni, a u sredu od 16 do 21 stepen Celzijusa.

Porast temperature od četvrtka

-Od četvrtka 19. oktobra očekuje se nagli porast temperatura uz pojačanje južnog i jugozapadnog vetra, pa će u petak i subotu biti veoma toplo i vetrovito, a dnevni maksimumi će ponovo dostići i oko 30 stepena Celzijusa – najavili su meteorolozi RHMZ.

vetar, Kiša, Nevreme
foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

Ove sedmice, u utorak će ujutro biti hladno, mestimično uz slab prizemni mraz. U toku dana u većem delu Srbije umereno oblačno i suvo, a kiša će padati samo na jugu Srbije. Vetar će biti slab i umeren, istočni. Najniža temperatura će biti od 0 do 5 stepeni, a najviša dnevna od 13 do 18 stepeni.

- U sredu ujutro će biti hladno, mestimično uz slab prizemni mraz. U toku dana u većem delu Srbije biće promenljivo oblačno i suvo, a kiša će padati krajem dana i u toku noći ponegde u Vojvodini i zapadnoj Srbiji. Vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni, na jugu Banata krajem dana u pojačanju. Najniža temperatura će biti od 1 do 6 stepeni, a najviša od 16 do 21 stepen Celzijusa – navodi RHMZ.

Temperatura i do +30 stepeni Celzijusa

U četvrtak će biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, vetrovito i osetno toplije. Lokalno je moguća i kratkotrajna kiša ili pljusak. Najniža temperatura će biti od 7 do 14 stepeni, a najviša od 22 do 27 stepeni, u Negotinskoj Krajini oko 18 stepeni Celzijusa.

Prema prognozi vremena RHMZ za sledećih pet dana, od 20. do 24. oktobra, u petak i subotu se očekuje da bude promenljivo sa sunčanim intervalima, vetrovito, uz umeren i jak južni i jugozapadni vetar, i veoma toplo sa dnevnim maksimumima i oko 30 stepeni.

Sunce, Vreme, Vrućina, Leto
foto: Emilija Jovanović

Obrt za vikend

U subotu posle podne doći će do jačeg naoblačenja sa zapada s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

- Od nedelje će biti postepeno svežije, ali i dalje promenljivo - najavio je RHMZ.

Od 23. do 29. oktobra odstupanje sedmodnevne temperature, minimalne i maksimalne, u većem delu Srbije će biti ispod višegodišnjeg proseka. Na jugozapadu Srbije će biti u granicama proseka. Minimalna će biti od 3 do 8 stepeni, u Pomoravlju i Podunavlju i do 12, a na 1.000 i 1.600 metara nadmorske visine od 0 do 8 stepeni.

Maksimalna temperatura u tom periodu će biti od 11 до 15 stepeni, na zapadu i jugu Srbije i do 18 stepeni Celzijusa. Na planinama, između 1.000 i 1.600 metara nadmorske visine od 7 do 16 stepeni.

Temperature iznad proseka za kraj meseca

Od 30. oktobra do 5. novembra u celoj Srbiji će temperature biti iznad višegodišnjeg proseka. Minimalna temperatura će biti od 4 do 8 stepeni, u Timočkoj Krajini i do 10 stepeni. Maksimalne dnevne temperature će se kretati 13 do 18 stepeni, na zapadu i jugu Srbije i do 21 stepen Celzijusa. Između 1.000 i 1.600 metara nadmorske visine biće od 7 do 16 stepeni Celzijusa.

Toplije sa više kiše i lokalnih pljuskova

- Do 27, oktobra će u Srbiji, do 500 metara nadmorske visine, biti promenljivo i toplije vreme za ovo doba godine sa češćom pojavom kiše ili lokalnih pljuskova. Intenzivnije padavine se očekuju oko 15., 19. i 23. oktobra – prognozira RHMZ.

RHMZ, Srbija, Upozorenje, Nevreme, Padavine, Kiša
foto: Stefan Stojanović

Na planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine kiša ili lokalni pljuskovi koji će tokom noći biti praćeni susnežicom ili snegom očekuju se oko 18., 21., 22., 24., 25. i 26. oktobra.

Od 28 do 31. oktobra do 500 metara će biti promenjivo, uglavnom suvo i malo toplije vreme za ovo doba godine sa dužim sunčevim intervalima. Oko 28. i 29. oktobra može biti kiše mestimično ili kratkotrajnih lokalnih pljuskova.

Na planinama kiša, susnežica i sneg

Do 1.000 metara će biti promenljivo, uglavnom suvo i malo toplije vreme za ovo doba godine sa dužim sunčanim intervalima.

Oko 28. i 29. oktobra će biti kiše mestimično ili se očekuju kratkotrajni lokalni pljuskovi. Na višim planinama će biti promenljivo, uglavnom suvo i malo toplije vreme za ovo doba godine sa dužim sunčanim intervalima. Na planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine biće kiše ili lokalnih pljuskova koji će tokom noći biti praćeni susnežicom ili snegom.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.