USKORO SU MITROVSKE ZADUŠNICE: Bez ove 3 stvari NE IZLAZITE NA GROBLJE
Zadušnice, Foto: Printscreen/RTS

OBIČAJI

USKORO SU MITROVSKE ZADUŠNICE: Bez ove 3 stvari NE IZLAZITE NA GROBLJE

Pravoslavna crkva i vernici 4. novembra obeležavaju Mitrovske zadušnice

Objavljeno:

U subotu 4. novembra su jesenje ili Mitrovske zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra.

Pravoslavna crkva i vernici 4. novembra obeležavaju Mitrovske zadušnice. Ove zadušnice Srbi su primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku nakon Kulikovske bitke.

Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je Sv. Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine u taj dan. Vremenom, to je postalo pominjanje svih upokojenih, ne samo vojnika.

1 / 3 Foto: Stefan Kojić

Preminulih rođaka i prijatelja sećamo se u molitvama, palimo sveće, držimo parastose i pomene, i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša.

Molitva onih koji su ostali na zemlji mnogo može da pomogne dušama na putu ka večnom spasenju.

Najvažniji pomen za preminule, Proskomidija, služi se u crkvi na Svetoj Liturgiji. Potom se odlazi na groblja, gde sveštenici kade grobove i čitaju molitve.

Na groblje se obavezno iznosi kuvano žito, crno vino i sveće.

Bonus video:

00:55

JEZIVU PRIČU KRIJE NAJTUŽNIJA BALADA ACE LUKASA! Devojka je svaki dan išla na GROBLJE i nosila ružu, srce mu i danas plače

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.