HUNI, TURCI, KELTI... Ovo srpsko selo je NEZAOBILAZAN deo ISTORIJE BALKANA (VIDEO)
Orašac, Foto: Aleksandra Čolić

istorija

HUNI, TURCI, KELTI... Ovo srpsko selo je NEZAOBILAZAN deo ISTORIJE BALKANA (VIDEO)

Svi koji poznaju modernu srpsku istoriju znaju za značaj Orašca

Objavljeno:

Kojekude, da li zbog naziva emisije ili neke više sile, često su nam se putevi ukrštali sa Karađorđevim.

Vukašin Grozdanić radeći epizodu o Aranđelovcu, nezaobilazno mesto je bila stanica Orašac, Marićevića jaruga, gde je proverio da li je "kojekude" bila uzrečica vožda Karađorđa kako se 2 veka kasnije i dalje pripoveda.

- To je ostalo u narodu. Pošto je u to vreme bio poznat i čuven, pretpostavljam da je to ostalo u narodu. Govori se da je njegova poznata uzrečica pored kojekude bila podušite svakoga po zasluzi.

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

Potom krećući se na sever, Grozdanić saznaje da je Karađorđe, zajedno sa Vukom Stefanovićem Karadžićem, boravio u zemunskom kontumacu odnosno karantinu. Zatim da na manastiru Fenek postoji tabla koja svedoči o boravku Karađorđa. Sreće ga još u Petrovaradinskoj tvrđavi, a potom se pominje i u selu Ram.

- Na tom selu je Karađorđe ušao u Srbiju. Baš kroz selo Ram. To selo je neverovatno, to je najmanje selo u našoj opštini Veliko gradište, a sa najvećom istorijom. Kroz to selo su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Nemci, Austrougari. Dakle, ne postoji ni jedan narod ili situacija koja je zadesila Balkansko poluostrvo, a da nije ostavila trag u Ramu. Pa čak je i Vuk Karadžić jedno vreme živeo u Ramu - rekao je Nenad Mihajlović Goja, profesor istorije.

Bonus video:

03:01

ISTORIČAR OTKRIVA KAKO JE NASTALA REČ USTAŠA: Ona uopšte nije hrvatska, preuzeta je u 19. veku! Mnoge Srbe istorija nije naučila

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.