LEGENDARNI RAŠA PRONALAZAČ: Evo po čemu ćemo pamtiti heroja detinjstva mnogih generacija! (VIDEO)
Foto: Dragana Udovičić

omiljen među decom

LEGENDARNI RAŠA PRONALAZAČ: Evo po čemu ćemo pamtiti heroja detinjstva mnogih generacija! (VIDEO)

Danas je preminula jedna od najvažnijih ličnosti srpske kulturne i ne samo kulturne scene. Podsećamo vas na neke od njegovih kultnih nastupa
Objavljeno:

Radivoj Raša Popov bio je srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, a pre svega heroj detinjstva mnogih generacija. Emisije za decu "Fazoni i fore" i "Šešir bez dna", čiji je glavni junak bio Raša, omogućile su generacijama da na zanimljiv i nesvakidašnji način, saznaju mnoge poučne stvari o biljkama, životinjama, ljudima, raznim događajima, neobičnim pojavama i svim onim stvarima za koje mališani imaju mnoštvo radoznalih pitanja. Preminuo je u Beogradu u 84. godini života.

Rođen je u Mokrinu. 1933. godine, gde je završio osnovnu školu, a takođe se školovao u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu, gde je 1952. godine završio književnost. Novinarsku karijeru započeo je u novosadskom Dnevniku, a radio je u Listu "Mladost", u Radio Beogradu, kao i na Televiziji Beograd. Bio je lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu, kao i glavni urednik izdavačke kuće "Matica srpska". Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

Raša je od najranijeg detinjstva bio zaljubljenik u istoriju i književnost. Sa nepune tri godine, listao je enciklopediju "Sveznanje",a posebno mu je bio zanimljiv deo sa zastavama. Kao devetogodišnjak čitao je "Životi i priključenija" Dositeja Obradovića, a tada nije ni slutio, da će decenijama kasnije biti dobitnik nagrade za životno delo "Dositej Obradović", koja mu je uručena 21. februara 2015. godine u Narodnom pozorištu.

Bilo je nemoguće gledati emisiju "Fazoni i fore", a da se ne osetite pomalo kao Rašino unuče. Zajedno sa Ljubivojem Ršumovićem, koji je autor ove emisije, legendarni Raša Pronalazač, trudio se da na najlakši način deci dočara suštinu veoma složenih problema.

Ono što je zanimljivo je da je sin Ljubivoja Ršumovića, tada desetogodišnji dečak dao predlog da upravo Raša bude raščupani pronalazač koji širi ruke kada nešto pronađe. Tako je Ršumova namera da to bude Ljuba Tadić, koji je tada igrao ozbiljne i teške likove, pala u vodu.

Napisao je seriju "Šešir bez dna", po istoimenoj knjizi, u kojoj je igrao glavnu ulogu. On je na neverovatno lak način, u stilu čarobnjaka, uz pomoć svog velikog iskustva, znanje i mašte, iz emisije u emisiju sklapao poučne priče o najrazličitijim temama. U periodu od 1997. do 2000, teškom periodu za našu zemlju, Raša je deci pružao beg i utočište, u neki bolji, drugačiji i zanimljiviji svet.

Neke od najpoznatijih knjiga za decu i odrasle koje je objavio su: "Dva oka" (1963), "Žabac koji ne zna da ćuti" (1987), "Žabac koji ne zna da ćuti" (1987), "Lažljiva usta istine" (2002), "Vozom posred ulice" (2003), "Bio sam srećni konj" (2003), "Čarobnjakov SMS" (2007), "Mali zeleni" (2009), "Usamljena princeza" (2014).

Raša je iza sebe ostavio dvoje dece i troje unučadi. Posvetio je život deci, stvarao je najlepše priče i pesme za njih, uz zabavu ih učio važnim stvarima. Njihov najbolji prijatelj i drug, uvek će ostati upamćen po svim dobrim stvarima, koje ih je kroz smeh i zabavu, godinama učio.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.