ZVUČI NEVEROVATNO! Pećka patrijaršija, Dečani i ostali srpski manastiri na Kosovu sačuvani su zahvaljujući Albancima!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia, Fonet, AP

davali živote za manastire

ZVUČI NEVEROVATNO! Pećka patrijaršija, Dečani i ostali srpski manastiri na Kosovu sačuvani su zahvaljujući Albancima!

Albanska sela i plemena u Metohiji i Drenici birala su vojvodu koji bi čuvao manastir kao neku vrstu počasnog predvodnika, što je predstavljalo veliku počast
Objavljeno:

Prema srednjovekovnoj tradiciji, crkvama koje nisu imale čime da se brane, dodeljivani su čuvari koji su bili zaduženi za njihovu bezbednost. Ti čuvari su u novovekovnoj istoriji, tokom nemirnih i bezvlasnih godina, postali uobičajena pojava.

Ovu ulogu takozvanih manastirskih vojvoda, u Metohiji i kosovskoj Drenici obavljali su Albanci islamske veroispovesti.

foto: Profimedia

Krajem 19. veka, srpske svetinje su stalno bile izložene pljačkašima. Stoga, albanska sela i plemena u Metohiji i Drenici birala su vojvodu koji bi čuvao manastir, kao neku vrstu počasnog predvodnika. Ovo je za lokalne Albance predstavljalo veliku počast.

Ove manastirske vojvode su u nekim slučajevima dobijali i plate, ali ovo nije bilo od presudne važnosti. Manastir je plaćao jednog čoveka, kog je zauzvrat štitilo čitavo bratstvo, jer je on u obavljanju dužnosti bio u stalnoj životnoj opasnosti.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Konačno, Albanci su verovali u isceliteljske moći srpskih svetitelja. Na primer, među njima je dugo bio rasprostranjen kult Stefana Dečanskog.

Tokom poslednjih decenija 19. veka manastir posvećen ovom svetitelju čuvao je Salih Rusta i bratstvo Gaši. Nekoliko članova njegove porodice je čak i dalo život čuvajući manastir i njegove posetioce. Kuća Rusta je o Dečanima brinula sve do stvaranja jugoslovenske države, zbog čega je njegova porodica u oba svetska rata bila na udaru okupatorskih režima.

foto: AP

Ovo nije bio usamljeni primer Albanaca islamske veroispovesti koji su davali živote čuvajući srpske svetinje. Tu su između ostalih i Pećka patrijaršija, manastir Devič, a postoje i predanja o crkvi Svetog Petra Koriškog i manastiru Sokolica, koje nisu čuvali vojvode po službi, već ljudi koji

su voleli svoje i poštovali tuđe, koji su pripadali jednom vremenu koje je iza nas.

(Espreso.co.rs / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.