KADA PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA? "Dobićemo" SAT VIŠE, ne zaboravite da POMERITE KAZALJKE!
Devojčica drži časovnik / ilustracija, Foto: Profimedia

sitno brojimo do pomeranja kazaljki

KADA PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA? "Dobićemo" SAT VIŠE, ne zaboravite da POMERITE KAZALJKE!

Čas koji se, zbog pomeranja unazad, pojavljuje dva puta između dva i tri sata, označava se prvi put kao čas 2A, a drugi put kao čas 2B

Objavljeno:

Zimsko računanje vremena završava se u nedelju 29. oktobra u tri sata ujutru kada ćemo kazaljke pomeriti sa tri na dva sata i dobiti dodatnih sat vremena.

Evropska unija najavila je pre nekoliko godina da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, međutim, to se još nije dogodilo. Predlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

Sat / ilustracija
Sat / ilustracijafoto: Profimedia

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedelje, dok se na letnje prelazi poslednje nedelje u martu kada se vreme pomera jedan čas unapred.

Računari, mobilni telefoni i drugi savremeni uređaji koji pokazuju tačno vreme automatski će da "pređu" na zimsko računanje vremena, ali ako imate i dalje neki analogni pokazivač vremena ili stariji uređaj koji "ne ume" automatski da odradi tu radnju, ne zaboravite da pomerite kazaljke jedan čas unazad, sa 3 na 2 sata.

Inače, čas koji se, zbog pomeranja unazad, pojavljuje dva puta između dva i tri sata, označava se prvi put kao čas 2A, a drugi put kao čas 2B.

Bonus video:

01:06

METEOROLOG OTKRIO: OVA ZIMA BIĆE STEPEN TOPLIJA OD PROSEKA! Sovilj: U ovom intervalu možemo da očekujemo PRVI SNEG U BEOGRADU

(Espreso /Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.