CELA SRBIJA ĆE U ČETVRTAK BITI POD ŽUTIM METEOALARMOM: Razlog je MALO ČUDAN s obzirom na to da je OKTOBAR!
Sunčan dan, Foto: Emilija Jovanović

topla jesen u srbiji

CELA SRBIJA ĆE U ČETVRTAK BITI POD ŽUTIM METEOALARMOM: Razlog je MALO ČUDAN s obzirom na to da je OKTOBAR!

Gledajući temperature za veće naše gradove, sutra će u Beogradu biti maksimalna dnevna 25. stepeni, u četvrtak 28, u petak 27, subotu 29, a u nedelju 27 stepeni Celzijusovih

Objavljeno:

Sredina oktobra i meteoalarm kao upozorenje za ekstremno visoke temperature?! Jeste da se ne radi o onim letnjim vrelinama od 35 stepeni Celzijusovih i više, ali ipak - ovo doba godine i temperature od čak 29 stepeni! To svakako nije uobičajena jesen. Ili možda i to postaje takozvana nova normalnost...

Danas je cela Srbija obojena u zeleno, ali već sutra počinje da raste temperatura i to prvo na severu zemlje. Tako će, kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Bačka, Banat, Srem, Beograd i Zapadna Srbije biti pod žutim meteoalarmom zbog - ekstremno visoke temperature!

Meteoalarm za sredu, 11. oktobar
Meteoalarm za sredu, 11. oktobarfoto: RHMZ / SCREENSHOT

U četvrtak, topli talas će se proširiti na celu Srbiju, pa će tog dana, 12. oktobra, cela zemlja biti pod žutim meteoalarmom iz istog razloga - visokih temperatura, koje će do 28 stepeni.

Vikend i do 29. stepeni

I to nije sve, jer prema petodnevnoj prognozi RHMZ-a, i u petak i subotu će biti toplo, a prvog dana vikenda čak 29. stepeni Celzijusovih!

Vremenska prognoza
foto: RHMZ / SCREENSHOT

Gledajući temperature za veće naše gradove, sutra će u Beogradu biti maksimalna dnevna 25. stepeni, u četvrtak 28, u petak 27, subotu 29, a u nedelju 27 stepeni Celzijusovih.

A ujutru negde svega 7 stepeni!

Međutim, ipak su ovo "jesenje vrućine", pa treba imati u vidu to da će ujutru biti prilično hladno, sveta od 13 do 15 stepeni.

Maksimalne dnevne temperature u ostatku zemlje slične su beogradskim, ali jutarnje prilično variraju. U Novom Sadu, tako, tokom ove nedelje dani će počinjati sa svega 10 do 13 stepeni. U Niš još niže - od 7 do 10, a u Kragujevcu, između 8 i 11 stepeni Celzijusovih.

Istorijski rekordi

Prema podacima RHMZ, najtoplija jesen u istoriji u Srbiji bila je 2019. godine.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), ranije je rekoa za Blic da smo tada imali jesen koja je za 2,9 stepeni u Srbiji bila toplija u odnosu na prosek, dok je odstupanje u Beogradu bilo još i veće - 3,5 stepeni.

Te godine, 2019. imali smo i najtopliji oktobar i najtopliji novembar u istoriji merenja, a izražen toplotni talas je trajao od 12. do 28. oktobra, i to je bio najtopliji oktobarski toplotni talas zabeležen od 1888. godine.

Ipak, iako je 2019. bila najtoplija jesen, dnevni ekstremi nisu zabeleženi te godine. Na primer, maksimalna temperatura u oktobru u Beogradu bila je davne 1932. godine, 2. oktobra i tada je bilo 34,7 stepena u Beogradu. Dok je i novembarski rekord iz davne 1926. godine, tada je bilo 29,3 stepena 1. novembra.

- Kada je septembar u pitanju, iako nam se čini da je 36 stepeni prvog dana ove jeseni velika vrednost, rekord je zabeležen isto davne 1946. godine, 9. septembra, u Beogradu je bilo čak 41,8 stepeni Celzijusa. Isto te godine, 1946, rekord u Srbiji je zabeležen u Dimitrovgradu sa 42 stepena – zaključuje meteorolog Slobodan Sovilj.

Bonus video;

02:30

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE DO KRAJA OKTOBRA! Poznati meteorolog Goran Mihajlović otkrio: SAMO OVAJ DAN VIKENDA možete iskoristiti

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.