PRVI SRPSKI VEGANSKI FESTIVAL PONOVO U BEOGRADU: Pored hrane kažu da nude i druge sadržaje, čak i za decu
BeGe Vege festival u Beogradu, Foto: Privatna arhiva

festivali u beogradu

PRVI SRPSKI VEGANSKI FESTIVAL PONOVO U BEOGRADU: Pored hrane kažu da nude i druge sadržaje, čak i za decu

Prvi srpski veganski festival BeGe Vege ponovo se održava u Beogradu, a aktivistkinje su objasnile ideju festivala i sve šta nas čeka 13. i 14. oktobra

Objavljeno:
Verica Arsić

Festivali hrane su vrlo popularni na prostoru Srbije, ali retko koji ima sluha i za osobe koje ne jedu meso. Osim jednog.

Naime, ove godine, 13. i 14. oktobra u Dorćol Platzu u Beogradu, održava se po šesti put BeGe Vege festival namenjen "zdravlju, veganskoj ishrani i miroljubivom i održivom načinu života".

BeGe Vege festival je u stvari prvi srpski festival veganske ishrane koji sem hrane afirmiše i zdrav način života koji se bazira na poštovanju svih živih bića.

Fotografija sa prethodnih BeGe Vege festivala
Fotografija sa prethodnih BeGe Vege festivalafoto: Privatna arhiva

NVO Sloboda za životinje u saradnji sa Vege zajednicom održaće niz radionica i predavanja za decu i odrasle o vege ishrani, o istoriji i značaju veganstva, kao i o miroljubivom suživotu ljudi i životinja.

BeGe Vege se tradicionalno održava na Dorćol Platzu, prvi put je tamo održan 2018. godine, tako da su posetioci već navikli na taj prostor i postavku, svake godine imamo radionice, projekcije, brojne male proizvodjače koji izlažu proizvode, program za decu i predavanja, ukratko je festival predstavila aktivistkinja Marija J. Polgar.

Kako su nam aktivistkinje navele postojala je pauza koja je uslovljena pandemijom.

Festival se poslednji put održavao 2019. - pravili smo veću pauzu isprva zbog korone, a onda je prošle godine zbog organizovanja Nedelje za životinje ponovo propuštena prilika, ali već tada smo sa Slobodom za životinje koja je idejni tvorac festivala razgovarali o organizovanju 2023. godine, navela je sagovornica Espresa.

O iskustvima sa ranijih festivala govore fotografije koje su ovekovečile prethodne događaje, a utisci su "više nego pozitivni" kako za odrasle tako i za najmlađe.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Ono što je vrlo zanimljivo, a na neki način izdavaja BeGe Vege od drugih, rad na Festivalu je volonterski, te je Fesival neprofitabilan jer, kako nam je sagovornica rekla, u srži postoji ideja "promovisanja bitnih tema kao što su prava životinja, veganstvo, ekologija i očuvanje planete kroz biljne, održive, alternative."

Iako se program tokom godina menjao, a festival polako dobijao oblik koji ima danas, ono što je karakteristično za svaki od BeGeVege festivala je veliki broj posetilaca i dobra atmosfera. Ove godine smo se potrudili da napravimo detaljan i dobro osmišljen program i nadamo se da će naši stari (a i novi) fanovi da uživaju 13. i 14. oktobra, istakla je aktivistkinja.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Da li su atmosfera i programi dobri uveriće se Espreso novinarke tokom 13. i 14. oktobra, te preneti našim čitateljkama i čitateljima ukoliko se sami ne uvere.

Ulaz na Festival

Ulaz na BeGe Vege festival 13. i 14. oktobra 2023. godine je besplatan.

Bonus video:

01:55

VEGAN ILI MESOJED?

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.