PETOOKTOBARSKE DEMONSTRACIJE 23 GODINE KASNIJE: Večeras u 19.15 časova pratite "5. OKTOBAR - SPECIJAL" na Kurir tv
Foto: Promo

GLEDAJTE

PETOOKTOBARSKE DEMONSTRACIJE 23 GODINE KASNIJE: Večeras u 19.15 časova pratite "5. OKTOBAR - SPECIJAL" na Kurir tv

Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice

Objavljeno:
Večeras u 19.15 časova emitovaće se specijalna emisija na Kurir televiziji "5. oktobar - specijal".

Navršene su 23 godine od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića. Demonstracije u Beogradu izbile su pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije.

Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Demonstranti su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Narodne skupštine Srbije, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima. Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u skupštinu, ali zgrada Savezne skupštine je demolirana i delom zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.

Nesumnjivo krupan istorijski događaj koji je svedočio o autentučnom nezadovoljstvu naroda i istorijskom krahu politike koju je vodila Jugoslavija, 5. Oktobar je prelomni trenutak, ne samo smena tadašnjeg režima.

Voditeljka Jelena Pejović vodiće vas večeras kroz specijalnu emisiju sa brojnim sagovornicima, govoriće se o najsitnijim detaljima toga dana iz najrazličitijih perspekitva. Ne propustite "5. oktobar - specijal" samo na Kurir televiziji večeras od 19.15 časova!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.