"NE MOGU TAMO, BIJU ME": Zorica u Prokuplju već 11 dana spava u parku, njena ispovest bukvalno ledi krv
Prokuplje, Foto: Dado Đilas

beskućnica

"NE MOGU TAMO, BIJU ME": Zorica u Prokuplju već 11 dana spava u parku, njena ispovest bukvalno ledi krv

Zorica je godinama kao beskućnik spavala u turskom kupatilu, a kada je on renoviran kao istorisjki spomenik, odatle je prebačena u kontejner u naselju Guba

Objavljeno:

Zorica je godinama kao beskućnik spavala u turskom kupatilu, a kada je on renoviran kao istorisjki spomenik, odatle je prebačena u kontejner u naselju

Od 26. septembra Zorica D. spava u gradskom parku u centru Prokuplja. U Centru za socijalni rad u Prokuplju rekli su da oni nisu njeni staratelji, da prima socijalnu pomoć od 10.000 dinara i da su joj ranije nudili smeštaj, ali da ona ne prihvata.

U Gradskoj kući u Prokuplju kažu da oni nemaju rešenje za nju, piše Rešetka.

Zorica je godinama kao beskućnik spavala u turskom kupatilu, a kada je on renoviran kao istorisjki spomenik, odatle je prebačena u kontejner u naselju Guba. Jedno vreme je živela u njemu, a zatim su građani pre manje od godinu dana počeli da je viđaju na raznim lokacijama. Na intervenciju građana, policija je vratila u kontejner, iako je Zorica tvrdila da je komšije maltretiraju, što policija nikada nije utvrdila. Još neko vreme je tu bila, pa je potpisala da se odriče prava da boravi u njemu i od tada je na ulici.

Kratko vreme bila je smeštena i u Domu starih, ali je došlo do, kako se nezvanično saznaje, određeni problemi sa njom i ostalim korisnicima, i ona je napustila Dom.

Dom za stare
Dom za starefoto: Stefan Jokić, Ilustracija

"Ne mogu tamo, biju me"

- Ne mogu tamo, oni me biju. I u Domu starih mi je direktorka rekla da nisam za kolektiv. Nema gde, zato spavam ovde. Imam sina u Kruševcu, ali mi je pre dva meseca preminula osmogodišnja unuka, ne mogu ni tamo sa njima - isprekidano i nepovezano govori Zorica, koja dodaje da ona zbog svojih bolesti, a ne zna se kojih jer ni ona ne zna, ne može da trpi kolektiv i da joj treba mir.

- Mi smo joj nudili smeštaj u ustanovi za socijalnu zaštitu, ali ona odbija. U daljem periodu pokušaćemo da joj pomognemo u skladu sa zakonom, ali ne možemo da je nateramo da živi gde joj nudimo - kaže za portal Rešetka direktor prokupačkog Centra za socijalni rad Milan Lazić.

On dodaje da su je radnici centra obišli i nisu uspeli da se dogovore sa njom.

Građani su uznemireni i pitaju se zašto lokalna samouprava ne učini nešto, kako bi se rešio problem ove žene.

Prokuplje
Prokupljefoto: Dado Đilas

Letos preminuo Ljubomir

Podsećaju da je letos preminuo beskućnik Ljubomir Mutavdžić (72) koji je godinama živeo u napuštenom objektu nekadašnjeg prokupačkog preduzeća „Beriljsko“, a da su oni ukazivali na to, međutim, niko nije reagovao.

Iz Gradske kuće je povodom pitanja o Zorici D. stiglo dugačko objašnjenje o onome što se već zna, a to je da je bila smeštena u kontejneru, te da je dobrovoljno izašla iz njega, ali iz tog odgovora se ne vidi da li oni imaju nameru da reše taj problem, odnosno da što se njih tiče, ona može da spava gde želi.

Bonus video:

00:33

Vožnja kroz Prokuplje, poslednji pozdrav nastradalom motociklisti

(Espreso / Reštka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.