EVO U KOJIM SLUČAJEVIMA ĆETE "POPITI" PAPRENE KAZNE: Ako LEK na KUTIJI ima OVU OZNAKU, ne SEDAJTE za VOLAN!
Saobraćajna policija, Foto: MUP

Sve o KAZNAMA ZA VOŽNJU

EVO U KOJIM SLUČAJEVIMA ĆETE "POPITI" PAPRENE KAZNE: Ako LEK na KUTIJI ima OVU OZNAKU, ne SEDAJTE za VOLAN!

Potpuna alkoholisanost, koja se karakteriše i kao „nasilnička vožnja“ (više od 2,00 mg/ml), za vozača znači prekršajni postupak, zatvor od 30 do 60 dana

Objavljeno:

Od mandatne kazne od 10.000 dinara do zatvora do 60 dana, iznose prekršajne kazne za vožnju u pijanom stanju, zavisno od stepena alkoholisanosti. Za vožnju pod dejstvom narkotika ili zabranjenih lekova takođe slede nemale novčane kazne ili jednomesečni zatvor.

Zaprećene kazne po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, ukoliko je neko za volanom uhvaćen pijan, zavise od utvrđenog stepena alkoholisanosti koja se utvrđuje prema koncentraciji alkohola u krvi.

10.000 za blagu alkoholisanost, 60 dana zatvora za potpuno pijanstvo

Blaga alkoholisanost

Blaga alkoholisanost do 0,2 mg/ml (promila) kao kaznu za sve one kategorije vozača za koje je zakonom propisana nulta tolerancija na alkohol (vozače sa probnom dozvolom, kategorije vozača A1, A2, AM i A, profesionalce), nosi novčani iznos od 10.000 dinara i isključenje vozača iz saobraćaja. U slučaju izazivanja nezgode, kazna se povećava na 15.000 do 30.000 dinara.

Umerena alkoholisanost

Za umerenu alkoholisanost (više od 0,2 do 0,5 mg/ml) sleduje mandatna kazna od 10.000 dinara i isključenje iz saobraćaja. U slučaju izazivanja nesreće kazna se povećava na 15.000 do 30.000 dinara.

Alkotestiranje
Alkotestiranjefoto: Profimedia

Srednja alkoholisanost

Srednja alkoholisanost (više od 0,5 do 0,8 mg/ml) povlači prekršajni postupak, novčanu kaznu od 10.000 do 20.000 dinara, 6 kaznenih poena, isključenje iz saobraćaja i zabranu upravljanja motornim vozilom minimum 3 meseca. U slučaju izazivanja saobraćajne nezgode, zabrana upravljanja se produžava za 2 meseca, a najviše do 12 meseci.

Visoka alkoholisanost

Ako vam se detektuje visoka alkoholisanost (više od 0,8 do 1,2 mg/ml), očekujte pokretanje prekršajnog postupka, novčanu kaznu od 20.000 do 40.000 dinara, 8 kaznenih poena, isključenje iz saobraćaja i zabrana upravljanja motornim vozilom minimum 4 meseca. U slučaju izazivanja saobraćajne nezgode, zabrana upravljanja se produžava za 2 meseca, a najviše do 12 meseci.

Teška alkoholisanost

Teška alkoholisanost (više od 1,20 do 1,60 mg/ml) kao sankcije povlači prekršajni postupak, novčanu kaznu od 100.000 do 120.000 dinara (ili zatvor od minimum 15 dana), 9 kaznenih poena, obavezno zadržavanje vozača najviše do 12 sati u policijskoj stanici i zabranu upravljanja motornim vozilom minimum 8 meseci. U slučaju izazivanja saobraćajne nezgode, sledi kazna zatvora od najmanje 45 dana ili novčana kazna od 120.000 dinara do 150.000 dinara, zabrana upravljanja minimum 10 meseci i 11 kaznenih poena.

Veoma teška alkoholisanost

Veoma teška alkoholisanost (više od 1,60 do 2,00 mg/ml) podrazumeva, uz prekršajni postupak, još novčanu kaznu od 100.000 do 120.000 dinara (ili zatvor od minimum 15 dana), 14 kaznenih poena, obavezno zadržavanje vozača najviše do 12 sati u policijskoj stanici i zabranu upravljanja motornim vozilom minimum 8 meseci. U slučaju izazivanja saobraćajne nezgode, sledi kazna zatvora od najmanje 45 dana ili novčana kazna od 120.000 dinara do 150.000 dinara, zabrana upravljanja minimum 10 meseci i 16 kaznenih poena.

Potpuna alkoholisanost, koja se karakteriše i kao „nasilnička vožnja“

Potpuna alkoholisanost, koja se karakteriše i kao „nasilnička vožnja“ (više od 2,00 mg/ml), za vozača znači prekršajni postupak, zatvor od 30 do 60 dana ili rad u javnom interesu 240 do 360 sati, 15 kaznenih poena, obavezno zadržavanje vozača najviše do 12 sati u policijskoj stanici i zabranu upravljanja motornim vozilom minimum 9 meseci. Ukoliko je vozač u stanju potpunog pijanstva prouzrokovao saobraćajnu nesreću, kazniće se kaznom zatvora od 45 do 60 dana ili kaznom rada u javnom interesu od 300 do 360 sati, 17 kaznenih poena i zabranom upravljanja motornim vozilom minimum 10 meseci.

Zakon je propisao da se utvrđivanje količine alkohola u krvi vrši analizom krvi i urina, sredstvima i uređajima, ali i kontrolnim zdravstvenim pregledom. Napominje se da vozači imaju pravo žalbe u roku od osam dana, ali to ne odlaže momentalno kažnjavanje. Po istom postupku, dodaje se, biće kažnjeni i vozači koji odbiju alko-test ili pokušaju da pobegnu policiji.

Droga za volanom povlači novčanu kaznu ili zatvor do 30 dana

Kada je reč o kaznama za vožnju pod dejstvom narkotika, ukoliko se utvrdi da je vozač upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policijski službenici isključiće ga iz saobraćaja u trajanju od 24 časa, a vozaču se određuje i zadržavanje u službenim prostorijama u trajanju do 12 sati.

Sledi i pokretanje prekršajnog postupka, zakonom propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 8 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest meseci.

Kako bi se utvrdilo da li neko vozi pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, uzima mu se uzorak pljuvačke, a vreme pronalaska droge u njoj je od jednog do pet dana.

Na primer, ako je neko u petak konzumirao amfetamine, tragovi ove psihoaktivne supstance se mogu pronaći u ponedeljak, ako je vozač tada kontrolisan. Tragovi marihuana, pak, mogu se može pronaći i u razmaku od 15 do 20 dana od dana konzumiranja.

Test na drogu za vozače detektuje sedam najvažnijih grupa narkotika, a sam proces traje 10 minuta. Vozaču se pljuvačka uzima iz dela ispod desni, nakon toga se uzorak stavlja u kasetu, a kaseta u analizator, koji potom izbacuje rezultat.

Kako stoji u zakonu, oni koji odbiju ovakvo testiranje biće kažnjen novčanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorskom kaznom od 30 dana.

I vožnja posle zabranjenih lekova vrlo kažnjiva

Što se tiče kazne za vožnju pod dejstvom zabranjenih lekova, ona iznosi od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, plus 8 kaznenih poena i najmanje 6 meseci zabrane upravljanja vozilom.

Lekovi
Lekovifoto: Profimedia

Zabranjeni lekovi, zapravo, spadaju u grupu lekova za ozbiljne, pre svega psihijatrijske i neurološke bolesti i kao takvi su i označeni, iako mogu da se kupe bez recepta.

A zabranjeni su jer, kako je zakon konstatovao, mogu da izazovu pospanost i slične simptome koji takođe vozača dovode u opasnost tokom vožnje.

O kojim oznakama je reč? Šupljim crnim trouglom označavaju se lekovi koji mogu da utiču na psihofizičke sposobnosti, a među njima su, između ostalih, medikamenti za smirenje, lekovi protiv mučnina i anksioznosti.

Pun crveni trougao označava lek koji snažno utiče na psihofizičke sposobnosti, i ako neko uzima lek sa takvom oznakom njemu je izričito zabranjeno da vozi. Ovakvu oznaku uglavnom imaju lekovi za teške oblike depresije i šizofreniju, ali i protiv nesanice i nekih vrsta alergija.

Zato je, kako se savetuje, pre uzimanja leka poželjno pročitati uputstvo jer ono mahom sadrži eventualni uticaj na vozačke sposobnosti.

Dosadašnja praksa, naime, pokazuje da je malo verovatno da će saobraćajci u kontroli utvrditi da neko vozi pod dejstvom zabranjenog leka, ali ako vozač izazove nezgodu, a kasnijom analizom krvi ili urina se pokaže da je koristio neki od lekova sa spiska zabranjenih, očekuje ga više od navedene kazne za prekršaj.

Bonus video:

01:26

VOZIO TROTINET NA AUTO-PUTU, MORAJU BITI SVESNI SVOJE ULOGE Koković žestoko osudio: Ovo su kazne u izmenjenom zakonu!

(Espreso / Blic, Predrag Vujanac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.