ŠOPING "MANIJA" ŠIROM SVETA JE BAŠ OVOG DANA NA VRHUNCU: Evo kog datuma se ove godine pada CRNI PETAK!
Crni petak, Foto: Espreso

planetarno popularan naziv

ŠOPING "MANIJA" ŠIROM SVETA JE BAŠ OVOG DANA NA VRHUNCU: Evo kog datuma se ove godine pada CRNI PETAK!

Petak nakon američkog praznika Dana zahvalnosti, ili poslednji petak u novembru, naziva se Crni petak

Objavljeno:

Širom planete, noć pre Crnog petka, ljudi počinju da se okupljaju ispred trgovačkih centara s namerom da budu među prvima koji će iskoristiti neverovatne popuste koji često dosežu i do 80 posto, kada se trgovine napokon otvore na ovom prazničnom danu za sve ljubitelje kupovine.

Kako je nastao Crni petak?

Nekoliko priča postoji o tome zašto je baš prvi dan nakon Dana zahvalnosti postao “crni” i sve imaju veze sa američkom istorijom.

Najrasprostranjenija priča kaže da zvanična upotreba termina datira još iz 1869. godine.

Džej Gould i Džim Fisk, dva poznata čoveka sa Vol strita, pokušala su da monopolizuju celokupno tržište zlata SAD. Oni su mesecima otkupljivali od manjih deoničara ogromne količine zlata, gomilali ga i tako planirali da utiču na formiranje cene ovog plemenitog metala. Kako bi se dodatno osigurali u zaveru su uvukli i političara Bosa Tvida čiji posao je bio da potkupljuje činovnike na visokim položajima, pa i same sudije.

Zlato
Zlatofoto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Bio je petak, 24. septembar 1869. kada je zavera konačno otkrivena!

Predsednik Grant je saznao za ovu manipulaciju i naredio Trezoru SAD da u opticaj pusti ogromne zalihe zlata izazvavši tako da cene padnu.

Bogatstva su stvorena i izgubljena u tom jednom, jedinom danu, bankrotirao je čak i Grantov zet, ali cilj je postignut - tročlani tandem je finansijski upropašćen, a država je nastavila da kontroliše cenu zlata.

A termin je ostao…

Crni petak i šoping

Prvo pominjanje “Crnog petka” u kontekstu koji je danas poznat širom sveta vezuje se za Filadelfiju tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka kada su tamošnjim policajci sa zebnjom čekali ovaj dan jer se tokom njega stvarao saobraćajni kolaps zbog velikih gužvi koje su stvarali oni koji su dolazili u grad zbog ranih božićnih kupovina i da iskoriste popuste nakon Dana zahvalnosti.

Crni petak
Crni petakfoto: Profimedia

On se ni jedne godine ne održava istog dana, jer je za Crni petak datum uvek određen time kada je poslednji petak u novembru.

Datum Crnog petka 2023. godine biće 24. novembar.

Bonus video:

04:36

KAKO JE NASTAO CRNI PETAK? Na današnji dan svi hrle u tržne centre zbog popusta, a on se u istoriji vezuje ZA NEŠTO SASVIM DRUGO!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.