DOĐITE NA HUMANITARNI DAN ZA MALOG UROŠA KOJI BOLUJE OD CEREBRALNE PARALIZE: Teško se kreće, ali se NE PREDAJE!
Uroš Simin, Foto: Privatna arhiva

pomognimo ovom malenom dečaku

DOĐITE NA HUMANITARNI DAN ZA MALOG UROŠA KOJI BOLUJE OD CEREBRALNE PARALIZE: Teško se kreće, ali se NE PREDAJE!

Uroš Simin iz Pančeva boluje od cerebralne paralize

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Uroš Simin (7) iz Pančeva, boluje od cerebralne paralize. Uroševo detinjstvo je prekinula teška bolest, on danas ne priča, teško pokreće ruke i noge i slabo hoda. Slavko Radojčić i njegovo Udruženje „Ognjište“ u sredu 11. oktobra organizovaće humanitarni dan u cilju pomoći malom Urošu u salonu "NN" u Pančevu.

Kako bi njegovo stanje napredovalo, Urošu su potrebne konstantne vežbe u rehabilitacionom centru, kao i rad sa logopedom. Zbog finansijske situacije u kojoj se njegovi roditelji nalaze, potrebna mu je novčana pomoć kako bi mu to bilo omogućeno.

"Udruženje je u saradnji sa dobrim ljudima pre dve godine pomoglo Urošu. Tada su sakupljena značajna sredstva za njegovo lečenje. Uroš je prošle godine operisan u bolnici u Ćupriji. Napredak je vidljiv, ali za dalji tok lečenja potrebna su finansijska sredstva. Neophodno je oko 38.000 dinara mesečno ovom malom junaku za fizikalne terapije kao i za logopedske tretmane", kaže za portal Espreso Slavko Radojčić.

Udruženje je takođe započelo akciju „Oktobar za Uroša“ koja ima za cilj da Urošu u naredna dva do tri meseca obezbedi finansijku pomoć.

Uroš Simin, Slavko Radojčić

„Nadam se da će biti dobrih ljudi i da ćemo u narednih tridesetak dana uspeti da sakupimo dovoljno kako bi Urošu „pokrili“ troškove za narednih par meseci“, kratko je prokomentarisao Slavko Radojčić.

Uroševa majka, Jelena kaže za portal Espreso da je on bio zdravo dete kada je rođen, ali tek nakon nekoliko meseci primećeno je da Uroš ne može samostalno da drži glavu.

„Uroš je rođen kao zdravo dete u 9. mesecu, imao je dva kilograma i dvesta šezdeset grama. Drugog dana po rođenju je prebačen na Dečije odeljenje zbog male težine. Tamo je proveo dvanaest dana. Onda sam nakon nekih šest do sedam meseci primetila da Uroš nije u mogućnosti da samostalno drži glavu. Pedijatri su ga pregledali u Pančevu, ali su konstatovali da nemaju specijaliste za bebe i poslali su ga za Tiršovu. Tamo su mu dijagnostifikovali hipertonus gornjih i donjih ekstremiteta.Takođe i mikrocefaliju, a to je da mu je mala glava. Imao je i ciste na mozgu koje su se povukle u šestom mesecu. U decembru 2017. godine smo uradili magnetnu rezonancu glave, ali još uvek nismo imali konkretnu dijagnozu. Kada smo otišli u Centar za razvojnu neurologiju i cerebralnu paralizu, tamo je dobio konačnu dijagnozu cerebralna paraliza“, priča Jelena.

Uroš Simin
foto: Privatna arhiva

Od tada, Uroš je dva puta godišnje po tri meseca išao na fizikalne terapije i posvetio se radu sa logopedom. Krajem 2019. godine krenuo je da ide na privatne vežbe u Beogradu.

„Uroš je propuzao tek sa dve i po godine. On ide redovno kod logopeda, defektologa i ide na fizikalne terapije. Uroš je polako počeo da napreduje, ali kratko... sve do 2021. godine kada je u januaru prvi put dobio epi napad. Od tada on ima dijagnozu epilepsije. Uspevali smo te epi napade da kontrolišemo lekovima i oni se nisu pojavljivali sve do avgusta ove godine", tvrdi Jelena.

Uroš Simin
foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, Uroševo zdravstveno stanje je takvo da je on trenutno u mogućnosti da sedi i puzi, a ukoliko želi da ustane mora da se pridržava za sto ili stolicu.

"Prošle godine smo posetili bolnicu u Ćupriji gde dolaze angažovani ruski lekari i koji rade fibratomiju. To lekari rade po određenom sistemu, pronalaze se određene tačke na skraćenim tetivama. Te skraćene tetive Urošu stvaraju grč u rukama i nogama. Prvi put mu je rađeno 19 tačaka na rukama, na nogama i na vilici. S obzirom da Uroš ne govori, on ima i grč vilice. Međutim, primetili smo da je nakon prve operacije, on spustio pete, pošto je do tada hodao na prstima, koliko toliko je prestao da ukršta noge i poboljšao je funkciju šaka. Nakon druge operacije, ruke i noge mu bolje funkcionišu, jedino što nema nikakvog napretka sa vilicom.", objašnjava setno Jelena.

Uroš Simin
foto: Privatna arhiva

Ona se nada da će humanitarni dan u salonu "NN" u Pančevu pomoći i skrenuti pažnju ne samo na Uroša, već i na svu decu koja imaju cerebralnu paralizu ili bilo kakav zdravstveni problem.

Udruženje "Ognjište" je nosilac akcije pomoći Urošu Siminu, uplate su na račun koji je otvoren u Erste banci 340-11024157-94.

Bonus video:

01:12

TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.