SAOPŠTENA TUŽNA VEST: Preminuo Slavko Poledica
Slavko Poledica, Foto: Narodna biblioteka Srbije

tuga

SAOPŠTENA TUŽNA VEST: Preminuo Slavko Poledica

Kao direktor maloprodaje, Slavko je osnivao knjižarsku mrežu „Stubova kulture“ širom Srbije

Objavljeno:

Sa žaljenjem javljamo da nas je napustio uvaženi i voljeni kolega Slavko Poledica, profesor književnosti, diplomirani bibliotekar (1961-2023), kaže se u saopštenju Narodne biblioteke Srbije.

„Kolega Poledica je bio doajen novog beogradskog knjižarstva, nastalog sredinom osamdesetih godina prošlog veka. U skladu sa vizijom u čijoj je izgradnji i sam učestvovao, ukinuo je barijeru između kupca i knjiga, izborio se za slobodan pristup knjizi i blisku vezu kupca sa njom“, dodaje se u saopštenju NBS.

Čuvene knjižare „Plato“ i „Stubovi kulture“, u čijem je osnivanju učestvovao, i kojima je rukovodio, postale su kulturna središta i mesta koja definišu javno mnjenje, podsećaju iz NBS.

„Kao direktor maloprodaje, Slavko je osnivao knjižarsku mrežu „Stubova kulture“ širom Srbije i te knjižare izdigao u kulturne centre njihovih sredina. Zaslužan je za obnovu knjižare „Svetlost“ u Kragujevcu, koja je posle „Gece Kona“ najstarija knjižara u zemlji. U svojoj bogatoj knjižarskoj karijeri, Slavko je bio i komercijalni direktor „Stilos arta“, a vodio je i knjižaru„Vulkan“. Deceniju rada u Narodnoj biblioteci Srbije posvetio je inovacijama u plasmanu periodike…“, dodaje se u saopštenju kolektiva Narodne biblioteke Srbije.

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.