OVO SRPSKO IME SE DAJE DEVOJČICAMA KOJE SU ROĐENE NA JESEN: Kažu da njih prati sreća ceo život
Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

ZNAČENJE IMENA

OVO SRPSKO IME SE DAJE DEVOJČICAMA KOJE SU ROĐENE NA JESEN: Kažu da njih prati sreća ceo život

Ovo ime krije brojna značenja, a najčšešće se odnosi na devojčicu koja se rodila srećna i koja će kroz život biti vesela.

Objavljeno:

Poslednjih godina roditelji se sve češće odlučuju da svojoj deci daju stara srpska imena, umesto modernih i neobičnih, ali ako ste u potrazi za imenom za svoju devojčicu, možda će vas ovo godišnje doba asocirati na jedno.

Ime Dunja spada u drugo najpopularnije ime u Srbiji u prethodnih nekoliko godina, a mnogi ga povezuju sa jeseni.

Ovo ime krije brojna značenja poput: "ona koja je jedra i mirisna kao dunja"; "ona koja je vesela i mila"; "ona koja je rođena kada dunje cvetaju"; "ona koja donosi dobre vesti"; "rođena na radost i veselje".

Dunja važi za simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti i neprolaznosti, piše "Nportal".

Najpopularnije ime u Evropi

Najnovija istraživanja širom Evrope otkrila su da su najčešća ženska imena Mia (koja dominira u Hrvatskoj, Estoniji i Švajcarskoj) i tradicionalna imena poput Maria, Sofia, Ema i Olivia.

Nacionalna Geografija je sprovela istraživanje u različitim gradovima Srbije kako bi identifikovala najpopularnija imena koja se daju devojčicama.

U Kragujevcu, Sofija je najčešće ime za devojčice u poslednjih nekoliko godina, dok Dunja i Sara zauzimaju drugo i treće mesto, čemu je zanimljivo da su ta imena bila popularna i u prethodnim godinama.

Nakon ovih imena slede Teodora, Milica, Nikolina, Nađa, Una, Mila i mnoga druga, uključujući ime Helena.

Matična služba u Vranju nije izdvojila najpopularnija ženska i muška imena za ovu ili prethodnu godinu, ali su prikazali njihovu popularnost tokom decenija, piše "Danas".

Od 2010. godine pa nadalje, tradicionalna srpska imena poput Milice, Jelene, Teodore i Sanje su u trendu. U osamdesetim godinama prošlog veka, najčešća ženska imena bila su Danijela, Valentina i Daliborka.

U Subotici, najčešće davana imena devojčicama u ovoj godini su Sara, Teodora, Mila, Anđela i Hana, dok su neka neobičnija imena data deci ove godine poput Aria, Ikonija i Pavla.

U Novom Pazaru, Merjem se izdvaja kao najpopularnije ime za devojčice, ali prisutna su i imena poput Hane, Asije, Eme i Ajše.

U Novom Sadu, roditelji se uglavnom opredeljuju za tradicionalna imena koja su već dugi niz godina popularna, ali takođe postoje i oni koji biraju neobična imena stranog porekla kako bi se izdvojili.

Najpopularnija imena za devojčice u Novom Sadu uključuju Milicu, Sofiju, Anđeliju, Mašu, Hanu, Unu, Lenu, Anastasiju i Petru. Takođe, postoje i neobična imena poput Teone, Egzone, Nie, Lire, Adiva, Ajline, Rije, Daže, Rejne, Dore, Ire, Nee, Anisije i Kjare.

Bonus video: NI PEŠACI NE MOGU DA PREĐU GRANICU JARINJE-BRNJAK: Dopisnik Kurira sa Kosova i Metohije izveštava: Blokada je još jedan problem!

03:21

NI PEŠACI NE MOGU DA PREĐU GRANICU JARINJE-BRNJAK: Dopisnik Kurira sa Kosova i Metohije izveštava: Blokada je još jedan problem!

(Espreso/Nportal/Zena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.