KORIŠĆENJE TELEFONA NA ČASU DOBILO NOVU "DIMENZIJU": Učenici snimaju LAJV dok se u pozadini čuje nastavnik (FOTO)
Foto: PRINTSCREEN/TIKTOK, Kuttig - People Alamy Alamy Profimedia

opasnosti društvenih mreža

KORIŠĆENJE TELEFONA NA ČASU DOBILO NOVU "DIMENZIJU": Učenici snimaju LAJV dok se u pozadini čuje nastavnik (FOTO)

Mobilni telefoni su postali neizostavni pratilac svakodnevnog života, uključujući i školske učionice

Objavljeno:

Iako su mnoge obrazovne ustanove u Srbiji internim pravilnicima uvele zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, društvene mreže pokazuju da ova zabrana nije imala posebnog efekta na učenike nekih drugih škola.

Korišćenje telefona tokom nastave dobio je jednu novu "dimenziju", a to je snimanje lajva tokom časa.

Kada u gornjem levom uglu aplikacije TikTok klinknete na "LIVE", svaki drugi sadržaj na koji ćete naići se snima uživo iz učionice i to u toku trajanja nastave, dok lajv prati po nekoliko stotina naloga.

1 / 4 Foto: Printscreen/TikTok

Učenik sam ili sa jos nekim drugom/drugaricom iz klupe uglavnom uključi prednju kameru, postavi telefon na mestu gde nije uočljiv za nastavnika i snima se dok se u pozadini uglavnom čuje glas nastavnika koji predaje, dok im u komentarima drugi korisnici pomenute društvene mreže pišu raznorazne komentare, među kojima ima i onih na račun nastavnika.

Komentari su neretko uvredljivi, što je i te kako ponižavajuće za same nastavnike.

Iako je glavni cilj zabrane korišćenja mobilnih telefona tokom nastave prema nedavnom izveštaju Uneska, povećati obrazovni učinak i izbeći negativne efekte na emocionalnu stabilnost dece, potrebno je uzeti u obzir i moguće negativne posledice po nastavnike, što pokazuje i sam slučaj nastavnice iz Trstenika kojoj su učenici izmakli stolicu te nemili događaj snimali i objavili na društvenim mrežama.

Mobilni telefoni
Mobilni telefonifoto: Profimedia

Opasnosti TikToka

Kako je nedavno za Espreso objasnila Katarina Jonev, ekspert za sajber bezbednost i edukator za bezbednost dece i mladih na internetu, društvena mreža TikTok odvajkada je opasna mreža te da se posebno među mlađim korisnicima već duže vreme zloupotrebljava zarad klikova i popularnosti.

Kako je dalje objasnila, zabrinjavajuća je činjenica da deca danas imaju nedostatak svesti da svaka njihov akacija izazove reakcije i da svaka akcija ima posledicu.

"Deca su danas u tom virutelnom svetu zaokupljeni lajkovima i pregledima da uopšte logično i racionalno ne razmišljaju, te su spremni da zarad lajka pregleda i pratioca ugroze svoj život i zdravlje. Oni poistovećuju lajkove sa tim da će tako biti cenjeniji u svojoj neposrednoj okolini", ispričala je Katarina nedavno za Espreso.

Dete na telefonu
Dete na telefonufoto: Profimedia

Dok je zabrana telefona kod nas uvedena samo u pojedinim školama, neke države u Evropi su uvele kompletnu zabranu koja važu na nivou cele zemlje. Takva je Francuska koja je prva ovu odluku donela još 2018. godine, dok je Holandija najavila da će ova odluka stupiti na snagu 2024. godine.

Podeljena mišljenja povodom zabrane

Iako je većina roditelja u našoj zemlji mišljenja da je zabrana isključivo u interesu dece te odluku u poptunosti podržavaju, ima i onih koji smatraju da ova odluka neće imati nikakvog efekta.

1 / 2 Foto: Printscreen/X

Bonus video:

03:35

MINISTAR PROSVETE: DA LI ĆE UZIMATI DECI TELEFON ZA VREME ČASOVA?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.