OD 1. NOVEMBRA SE SVI UKLJUČUJEMO U POTRAGU ZA NESTALOM DECOM: Stupa na snagu "Amber alert"
Igor Jurić, Foto: Kurir TV

javljeno je

OD 1. NOVEMBRA SE SVI UKLJUČUJEMO U POTRAGU ZA NESTALOM DECOM: Stupa na snagu "Amber alert"

Da bi srpski Amber alert proradio u novembru, nedostaje još nekoliko koraka

Objavljeno:

Od 1. novembra u potragu za nestalom decom uključujemo se svi. Mediji će u prvih osam sati od nestanka objavljivati informacije važne za potragu, na pola sata. Obaveštenja o nestaloj deci koja su životno ugrožena, oteta, imaju neki oblik invaliditeta, koja su mlađa od sedam godina ili im je potrebna zdravstvena nega, stizaće i od mobilnih operatera.

"U ovoj prvoj fazi uključeni u rad sistema biće i Aerodrom 'Nikola Tesla', autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za to. Nastavlja se 'gradnja', ako tako mogu reći, samog sistema, i u drugoj fazi će biti uključeni i drugi akteri. Mislim tu na benzinske pumpe, banke, tržne centre, agencije koje poseduju elektronske bilborde i svi drugi", kaže osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić za RTS.

Podatke o nestaloj deci medijima će prosleđivati Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nakon što policija proceni da se time neće dodatno ugroziti deca.

Da bi srpski Amber alert proradio u novembru, nedostaje još nekoliko koraka.

"Mogu da kažem da je oko 95 odsto tehničkih stvari urađeno. Očekuje se potpisivanje nekih formalnih sporazuma. Ono što nije još jeste da platforma nije završena. Međutim, sigurni smo da neće biti pomeranja početka funkcionisanja sistema", dodao je Jurić.

Predviđena je i procedura u slučaju da neki od medija ne postupi u skladu sa pravilnikom.

Sistem je, podseća se, rađen po ugledu na one iz Belgije, Češke, Francuske, Nemačke... Nastao je u Americi 1996. godine, nakon nestanka i ubistva devetogodišnje Amber Hagerman iz Teksasa.

Bonus video:

03:32

NESTANAK DECE

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.