ČEGA TREBA DA SE PAZIMO PRI PALJENJU PLINA I RASTINJA? Toksikolog Dejan otkrio kada se izlažemo riziku
Vatrogasci, Foto: MUP

zaštita pri požarima

ČEGA TREBA DA SE PAZIMO PRI PALJENJU PLINA I RASTINJA? Toksikolog Dejan otkrio kada se izlažemo riziku

Uputstva prilikom paljenja rastinja, kućnih aparata i plina

Objavljeno:

Udisanje ugljen - monoksida može biti fatalno, te ukoliko se unese veća količina može doći i do smrtnog ishoda. Trovanje u najvećem broju slučajeva nastupa tokom požara, ali takođe postoji i niz drugih situacija koji vas mogu dovesti u opasnost.

Naime, u subotu, u selu Oblička kod Vranja, muškarac je stradao pri paljenju rastinja, a uzrok smrti je trovanje ugljen-monoksidom. Kako za Telegraf.rs objašnjava toksikolog Dragan Joksović, vrlo je teško da dođe do trovanja ugljen-monoksidom napolju, te je najverovatnije da se muškarac pre smrti onesvestio.

- Ne postoji određena količina, ne ide to na kilo ili na litar. Ne zavisi ni od organizma. Čovek može da se uguši od dima jedino ako se prvo onesvesti, i onda nastupi smrt. Na otvorenom je jako retko trovanje ugljen-monoksidom, ukoliko niste direktno u požaru - navodi Joksović.

Najčešće do trovanja dolazi prilikom lošeg sagorevanja drveta ili plina u malim prostorijama ili u jamama.

- Do trovanja dolazi kod lošeg sagorevanja drveta i plina, stvara se ugljen-monoksid koji se vezuje sa hemoglobinom i ne da kiseoniku da se veže sa njim. Uglavnom do trovanja dolazi u jamama, tankovima i sličnim prostorima - pojašnjava naš sagovornik.

VAtrogasci
foto: MUp Srbije

Na pitanje kako da se pojedinac sačuva od trovanja u požaru, Joksović kaže da je obavezno što pre pozvati vatrogasce i napustiti prostoriju.

- Ne postoji savet koji neko u požaru treba da sledi na svoju ruku, uvek prvo moraju pozvati vatrogasce i napustiti prostoriju - zaključuje on.

Kazna za paljenje rastinja na javnom prostoru do milion dinara

Iako većina građana smatra da na vreme može da se skloni nakon paljenja rastinja, Željko Čavić, šef odseka u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, objašnjava za Telegraf.rs da to često nije slučaj, te nažalost brzo može doći do najgoreg ishoda.

- Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na javnom prostoru, spaljivanje smeća i loženje vatre u šumi. Kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara. Ostataka nakon žetvenih radova ili obrade poljoprivrednog zemljišta mogu da odlože i na druge načine, a da ne dolazi do spaljivanja. Naši ljudi misle da kada pale visoke trave mogu da se sklone, ali to ne uspeju, a onda dolazi do neželjenih posledica - pojašnjava on.

Aparati koje imamo u kući okidač za tragediju

Svaki kućni aparat je potencijalni izazivač požara. Kako Čavić objašnjava, to može biti grejalica, televizor, veš mašina, mašina za sušenje veša, ali i punjač za telefon, o kom mali broj građana vodi brigu.

Požar, Vatrogasci, Terazije
foto: MUP

- Često dođe do požara zbog neispravnih instalacija, a istovremeno naši sugrađani bi trebalo da prilikom izlaska iz stana provere da li su svi električni uređaji isključeni. Najčešći izazivači požara su klime i punjači za mobilne koje moraju da izvuku iz struje svaki put kada izlaze iz stana - navodi on.

Čavić dodaje da takvi uređaji ne bi trebalo da rade noću, iako je to navika većine građana. Kako bismo se zaštitili od požara, potrebno je da proverimo utičnice, produžne kablove koje koristimo za mobilne telefone, televizore, ali i računare. Takođe, Čavić apeluje na građane da pozovu stručna lica koja će proveriti elektroinstalacije.

Dimnjak tempirana bomba?

Opšti apel je i da treba redovno čistiti dimnjake, jer ukoliko dođe do požara na dimnim kanalima, on se teško primeti, a kasnije još teže gasi.

- Moj savet i apel Sektora za vanredne situacije je da bi trebalo proveriti ispravnost i očistiti dimovodne kanale, kao i ložišta i grejna tela - kaže naš sagovornik.

Požar na njima dovodi do požara na krovnim konstrukcijama tih objekata, i tu, ako se ne primeti na vreme, nastaju velike materijalne štete.

Saveti za sprečavanje požara

Kako se navodi iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, postoji pet osnovnih pravila koje moramo poštovati kako bismo sprečili potencijalni požar, a to su:

ne ostavljajte šporet uključen bez nadzora;

nemojte pušiti cigarete u krevetu;

redovno proveravajte elektroinstalacije, grejna tela i sisteme;

držite upaljače i šibice dalje od dece;

nemojte koristiti grejna tela na gas ili sa otvorenim plamenom (kamine) u prostorijama koje imaju slabu ventilaciju.

Požar, Tenerifi
foto: PrintScreen/ Twitter/ Roger

Kako dalje navode, kako bismo sprečili tragediju potrebno je preuzeti preventivne mere:

Iz podruma, garaža, tavana i slično, uklonite sve usladištene zapaljive stvari, poput starih časopisa, kutija od farbi, razređivača, kao i starog nameštaja, garderobe itd.

Protivpožarna stepeništa i prolaze redovno čistite i obavezno održavajte prohodnim, jer to vam je najčešće jedini bezbedni put i način da sačuvate svoj život i život vaše porodice.

Prekontrolišite vašu vatrogasnu opremu: protivpožarne aparate, creva, hidrante, i održavajte ih u ispravnom stanju.

Naučite da pravilno koristite (aktivirate) protivpožarni aparat i podučite svoje ukućane, jer u slučaju požara nećete imati vremena da pročitate uputstvo za upotrebu na nalepnici aparata.

Naučite decu da u slučaju požara pozovu vatrogasno-spasilačke jedinice na broj 193.

Uputstva za ponašanje u slučaju požara

Ako u toku noći primetite požar, a nemate alarm za slučaj opasnosti, izađite na prozor ili u hodnik i vičite: "Požar", kako bi probudili ukućane i komšije.

Budva, Tela, Vatrogasci
foto: RINA

Pozovite broj 193, dajući konkretne podatke o lokaciji požara: adresu, sprat i broj stana.

Ukoliko je požar zahvatio samo jednuprostoriju vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, a ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje.

Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata za sobom, u suprotnom će se, zbog dotoka svežeg vazduha, požar brzo proširiti na ceo stan.

Prilikom evakuacije važno je da se svi ukućani okupe u istoj prostoriji, jer postoji mogućnost da se deca iz straha sakriju. Tek kada su svi na broju, krenite ka izlazu.

Spremite se za susret sa gustim dimom i vrelinom, ako imate vremena, obujte cipele sa debljim đonom, obucite kaput i vežite krpe i peškire natopljene vodom preko nosa i usta.

Nikada ne koristite lift zato što se u toku požara oslobađa gust dim koji sadrži mnoga otrovna isparenja koja brzo ispune okno i kabinu lifta, što prouzrokuje sigurnu smrt od gušenja za sve koji se tu nalaze.

Ukoliko niste neposredno ugroženi požarom, najbolje je da ostanete iza zatvorenih vrata svog stana. U slučaju da dim počne da prodire oko vrata, natopite peškire i krpe vodom, stavite ih oko štokova i ispred

vrata kako bi sprečili prodor dima u stan. Ako je spoljašnji vazduh čist, izađite na terasu zatvarujući balkonska vrata za sobom i sačekajte da vatrogasci završe gašenje požara, jer ste u svom stanu najbezbedniji.

Neugašeni opušak cigarete nikada nemojte bacati kroz prozor ili sa terase, jer će u većini slučajeva završiti u sobi ili terasi u nekom od stanova ispod vašeg i izazvati požar.

Ono što je veoma važno, kako ističu iz MUP-a, jeste da nikako ne koristite vodu pri gašenju požara na električnim instalacijama i aparatima jer može doći do strujnog udara. Takođe, vodu ne treba koristi kao sredstvo za gašenje požara izazvanog benzinom ili uljem, jer u tom slučaju može doći samo do širenja istog.

Bonus video:

01:36

VATRA JE BILA TOLIKO JAKA, SPASAVALI SMO SVETINJE Detalji drame prilikom požara u manastiru Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.