EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE NAREDNIH DANA: Smrzavanje, pa kuvanje, ni zdravima NEĆE BITI DOBRO
Teško vreme, Foto: Nemanja Nikolić, Ana Paunković

promene vremena

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE NAREDNIH DANA: Smrzavanje, pa kuvanje, ni zdravima NEĆE BITI DOBRO

Promene temperatura do kraja septembra

Objavljeno:

Posle kratkotrajne epizode vremenskih nepogoda koje su pratile velike količine padavina i grmljavina, u Srbiji se očekuje da narednih dana bude suvo i stabilno sve do vikenda i to sa temperaturama do čak 28 stepeni Celzijusovih, ali će jutra biti prilično hladna, negde tek 10 stepeni. Kome to najviše smeta i šta savetuju lekari.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) očekuju se natprosečne temperature, suvo i stabilno vreme, ali uz sveža jutra.

- Do kraja meseca, ali i početkom oktobra, biće stabilno, suvo i natprosečno toplo vreme sa dužim sunčanim intervalima, a samo se u nedelјu očekuje prolazno naoblačenje sa lokalnom pojavom kiše ili kratkotrajnog plјuska sa grmlјavinom – objavio je RHMZ.

Jutra će biti sveža, a maksimalne temperature će biti od 24 do čak 28 stepeni Celzijusa.

Sunce, Vreme, Vrućina, Leto
foto: Emilija Jovanović

Temperature u gradovima

Međutim, to su maksimalne temperature, ali ujutru će biti tek nešto iznad 10 stepeni. Dakle ujutru smrzavanje, popodne "kuvanje".

Recimo, sutra će na severu zemlje, u Subotici recimo, ujutru biti svega 11 stepeni, a tokom dana maksimalna će dostići 26 stepeni Celzijusa.

U Novom Sadu, Loznici, Negotinu i Nišu minimalna će takođe biti 11 stepeni Celzijusa, dok će maksimalne temperature 26-26 stepeni Celzijusa.

U Beogradu se očekuje minimalna temperatura 15 stepeni, a dnevna maksimalna 26 stepeni Celzijusa. Već u četvrtak će u glavnom gradu 27 stepeni, a najtoplije u Negotinu – 28 stepeni Celzijusa.

Nestabilno za vikend

Prvog dana vikenda, u subotu u Beogradu će biti promenjivo oblačno, ali toplo, maksimalna dnevna temperatura će dostići 26 stepeni Celzijusa, dok se u nedelju očekuje naoblačenje i mogući su pljuskovi. Jutarnja temperatura će biti 15 stepeni, a maksimalna dnevna temperatura vazduha će biti tog dana 24 stepena Celzijusa.

Iste vremenske prilike se očekuju u nedelju i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, s tim što će u Novom Sadu minimalna temperatura biti 13, a maksimalna 24 stepena Celzijusa.

U Nišu će jutarnja biti samo 10 stepeni, dnevna maksimalna 24 stepena, očekuju se poslepodnevni pljuskovi sa grmljavinom. U Kragujevcu će drugog dana vikenda minimalna temperatura vazduha biti 12, a maksimalna u toku dana 25 stepeni Celzijusa. Prema petodnevnoj prognozi RHMZ u tom gradu se u nedelju 1. oktobra očekuju poslepodnevni pljuskovi.

RHMZ, Srbija, Upozorenje, Nevreme, Padavine, Kiša
foto: Stefan Stojanović

Biometeorološka prognoza

Prema biometeorološkoj prognozi RHMZ „pobolјšanje biometeoroloških prilika pogodovaće većini hronično obolelih i osetlјivih osoba“.

Oprez se savetuje srčanim bolesnicima. Meteoropatske reakcije su moguće u blažoj formi. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje koncentracija – poručuju iz RHMZ.

U sredu se očekuje nastavak povolјnih biometeoroloških prilika za većinu hroničnih bolesnika i osetlјivih osoba. Oprez se savetuje srčanim bolesnicima, kao i asmatičarima tokom jutarnjih sati. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu promenlјivog raspoloženja i glavobolјe. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje pažnja.

Savet lekara i kome teško padaju velike razlike u temperaturi

Pad temperature tokom večeri i jutra i porast u toku dana najviše utiče na hronične bolesnike, ali naglo zahlađenje i otopljenje osećaju i zdrave osobe tako što pojedinci mogu biti razdražljivi, moguće su i oscilacije u raspolaženju i promena pritiska, od izrazito niskog ka visokom ili obrnuto.

Lekari savetuju umerenost u svemu, zdrave stilove života i slojevito oblačenje.

- Oscilacije temperature čine da osetimo nagli skok krvnog pritiska, a takvo vreme je idealno i pogoduje virusima što može da uzrokuje razne virusne infekcije, prehlade. Najviše računa o sebi prilikom naglih promena vremena, skoka i pada temperature treba da vode astmatičari, srčani bolesnici i dijabetičari. Pogoršanje prvi osete astmatičari pred kišu i sneg, ali im više odgovara hladnije vreme, dok prilikom preokreta najviše stradaju srčani bolesnici – kaže specijalista socijalne medicine dr Zorica V. Dragaš iz Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje u Subotici.

Nevreme, Saobraćaj, Beograd, Kiša, vetar
foto: Printscreen/Instagram/Moj Beograd, beta Emil Vas, ivana jovanovic/beta

Glavobolje i psihološke smetnje

Uz miholjsko leto, kakvo sada imamo i velike razlike u odnosu na temperaturni minimum, tokom noći, i maksimum, u toku dana, mnogi mogu osetiti i glavobolju, psihološke i mentalne reakcije u vidu pojačane dekoncentracije, napetosti.

Negativne reakcije najčešće traju kratko, prolazne su i sve se ubrzo vraća u normalno stanje, poručuju stručnjaci, ali uz zdrav način života i navike koje su u korist zdravlja, bez zloupotrebe kofeina, alkohola i duvanskog dima, svako može lakše da prebrodi vremenske prilike.

Slojevito oblačenje

- Zbog temperaturnih razlika u toku dana ne smemo zaboraviti slojevito oblačenje. Ovakve biometeorološke prilike mogu imati relativno povoljan uticaj na većinu hroničnih bolesnika i na većinu zdravih osoba. Izvesna opreznost se savetuje obolelima od astme. Visoke jesenje temperature utiču i na meteoropate – kaže dr Zorica V. Dragaš.

Pravilna ishrana, dovoljno tečnosti i aktivnost

Poslednjih godina raste broj mlađih osoba koje postaju osetljive na vremenske prilike. Razlog je način života. Savet je da se pravilno hrane, da pravilno nadoknađuju tečnost, da imaju svakodnevnu i individualno doziranu fizičku aktivnost, da nauče i steknu kontrolu nad stresom i da spavaju dovoljno noću.

Miholjsko leto nalaže i promenu terapije koju koriste osobe sa povišenim krvnim pritiskom, a najbolje je da se te osobe posavetuju sa svojim lekarom.

- Miholjsko leto se ponavlja svake godine i sigurno oboleli od hroničnih bolesti imaju iskustvo i savetuju se sa svojim lekarima Treba da se smanji i upotreba diuretika, lekova koji povećavaju izlučivanje tečnosti iz tela. Ovo je period koji ne traje dugo, sedam do 10 dana i postoje načini da se svi prilagodimo i da zaista uživamo u vremenskim prilikama – kaže dr Zorica V. Dragaš.

Bonus video:

00:37

KIŠA, KIŠA, JAKA KIŠA! VETAR, VETAR, JAK VETAR: Tipično englesko vreme u Mančesteru! Zvezdo neće ti večeras biti lako

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.