SPISAK NAJPOPULARNIJIH ŽENSKIH IMENA U 2023. GODINI: Neka su tradicionlana, a neka NEMAJU VEZE sa srpstvom
Devojčica, Foto: Natalya Udalova / Alamy / Alamy / Profimedia

ZNAČENJE IMENA

SPISAK NAJPOPULARNIJIH ŽENSKIH IMENA U 2023. GODINI: Neka su tradicionlana, a neka NEMAJU VEZE sa srpstvom

Najčešće ime za devojčice u Kragujevcu u poslednjih nekoliko godina je Sofija

Objavljeno:

Često čujemo onu latinsku, dobro poznatu: nomen est omen, ipak, poslednjih godina imena su sve neobičnija, kraća i čudnija.

U poslednjim istraživanjima u Evropi, najpopuarnija ženska imena su Mia (vodi na listi u čak tri zemlje Hrvatskoj ,Estoniji i Švajcarskoj) ali tu su i uvek niezbežna ženska imena poput Maria, Sofia, Ema, Olivia.

U jednom od ovogodišnjih ispitivanja koje je skupila Nacionalna Geografija, napravljen je spisak imena koja se najviše daju devojčicma u raznim gradovima Srbije.

Najčešće ime za devojčice u Kragujevcu u poslednjih nekoliko godina je Sofija, a drugo i treće mesto suvereno drže Dunja i Sara, koje su, zanimljivo, ova mesta zauzimala i u prethodnim godinama. Posle prva tri mesta slede Teodora, Milica, Nikolina, Nađa, Una, Mila iMnoga Helena

Iz Matične službe u Vranju nisu mogli da izdvoje ženska i muška imena koja su najpopularnija u ovoj ili prethodnoj godini, ali su njihovu zastupljenost rangirali po dekadama. Od 2010. godine pa nadalje, opet su „u modi“ tradicionalna, izvorna srpska imena, poput Milice, Jelene, Teodore, Sanje. U jednom periodu, tačnije osamdesetih godina prošlog veka, najčešća imena ženske Danijela, Valentina i Daliborka.

U Subotici najčešće data imena u ovoj godini su za devojčice: Sara, Teodora, Mila, Anđela i Hana, dok nešto nesvakidašnjija imena u ovoj godini su roditelji davali deci su za devojčice: Aria, Ikonija i Pavla.

Među najpopularnijim imenima koji roditelji u Novom Pazaru u poslednje vreme daju svojoj deci Merjem se istaklo za devojčice, pokazuju podaci, ali tu su Hana, Asija, Ema i Ajša za devojčice.

Novosađani se uglavnom opredeljuju za imena koja već decenijama kruže, ali i ona koja su deo aktuelnih trendova. Sa druge strane, u želji da se istaknu, neki se opredeljuju za neobična imena koja su uglavnom stranog porekla.

Najpopularnija imena za devojčice u Novom Sadu su Milica, Sofija, Anđelija, Maša, Hana, Una, Lena, Anastasija i Petra. Međutim, ima i onih na neobičnim imenima.Tako su devojčicama davali imena Teona, Egzona, Nia, Lira, Adiva, Ajlin, Rija, Daža, Rejna, Dora, Ira, Nea, Anisija i Kjara.

Bonus video: SVAKI NAPAD NA NASTAVNIKA DA BUDE KRIVIČNO DELO Iz sindikata o izmeni zakona: Da li će profesori dobiti status službenog lica?!

01:33

SVAKI NAPAD NA NASTAVNIKA DA BUDE KRIVIČNO DELO Iz sindikata o izmeni zakona: Da li će profesori dobiti status službenog lica?!

(Espreso/Citymagazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.