PREKOSUTRA JE JESENJI KRSTOVDAN, STROGI POST I CRVENO SLOVO: Veruje se da treba jesti SAMO OVE DVE NAMIRNICE
Krstovdan, Foto: SPC

OBIČAJI

PREKOSUTRA JE JESENJI KRSTOVDAN, STROGI POST I CRVENO SLOVO: Veruje se da treba jesti SAMO OVE DVE NAMIRNICE

Na jesenji Krstovdan, prema drevnim običajima, bere se i posvećuje bosiljak

Objavljeno:

Pravoslavna crkva i vernici za dva dana proslavljaju jesenji Krstovdan, veliki praznik koji prate brojni običaji i verovanja.

Tada se slavi uspomena na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom ovog dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.

Prema predanju, 326. godine carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla je krst kada je otišla u Palestinu da poseti sveta mesta.

Krstovdan
Krstovdanfoto: Vikipedija/Javno vlasništvo

Strogi post i narodni običaji

Na Krstovdan se drži strogi post, a mnogi vernici tog dana jedu samo hleb i grožđe. Najveći krstovdanski vašar u Gornjoj Pčinji priređuje se u Radovnici, ispod crkve, pored reke Pčinje, gde je podignuto nekoliko senika koji se koriste za vašar. Ljudi rano dolaze da prodaju i kupuju stoku, sve do podne, a od podne dolaze oni koji žele da se vide, da budu viđeni. Ostaju dokle ko može.

U svim selima isplaćuju poljake, koji čuvaju polja od Đurđevdana do Krstovdana i koji teraju ptice i naplaćuju globe od onih čija stoka pravi štete na tuđim njivama. Isplaćuje se onoliko koliko je dogovoreno ο Đurđevdanu. Na jesenji Krstovdan, prema drevnim običajima, bere se i posvećuje bosiljak.

Bonus video:

02:44

VIDOVDAN JE POSEBNO VAŽAN PRAZNIK ZA SRBE NA KiM! Miloš Garić: Naš narod je svakodnevno izložen napadima i pritiscima

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.