OVAKO JE STIGAO DO SVETE GORE! Na današnji dan CAR DUŠAN osvojio grad koji je bio ključan u proširenju CARSTVA!
Car Stefan Dušan, Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

zlatno doba naše istorije

OVAKO JE STIGAO DO SVETE GORE! Na današnji dan CAR DUŠAN osvojio grad koji je bio ključan u proširenju CARSTVA!

Ovo osvajanje omogućilo je kontrolu puteva prema Trakiji i Halkidikiju

Objavljeno:

Na današnji dan, pre 678 godina, srpski car Stefan Dušan je osvojio grad Ser, koji je predstavljao ključni korak u proširenju teritorije Srpskog Carstva.

Ovo osvajanje omogućilo je kontrolu puteva prema Trakiji i Halkidikiju, gde se nalazi i Sveta Gora, čime je osiguran strateški pristup prema srpsko-vizantijskoj granici.

Sveta Gora
Sveta Gorafoto: AP

Stefan Dušan, prvi srpski car i deveti vladar iz dinastije Nemanjić, postavio je temelje srpske srednjovekovne države svojim osvajanjima i reformama. Rođen 1308. godine, Dušan je stupio na presto 1331. godine, nasledivši svog oca Stefana Dečanskog. Uspešno je realizovao niz osvajanja koja su učvrstila srpsku moć u regionu, koristeći unutrašnje nemire u Vizantiji da proširi granice carstva prema jugu.

Car Dušan se proglasio za cara Srba i Grka u Skoplju 1346. godine, podižući srpsku arhiepiskopiju na rang patrijaršije. Krunisali su ga srpski patrijarh Joanikije i trnovski patrijarh Simeon, uz prisustvo velikog broja predstavnika pravoslavnih crkava.

Dušanova vladavina, osim što je obeležena značajnim teritorijalnim širenjem, uključivala je i stvaranje Dušanovog zakonika, pravnog akta koji je predstavljao amalgam vizantijskog prava i starih srpskih zakonskih tradicija. Ovaj zakonik nije samo utvrdio pravne norme, već je predstavljao temelj socijalnog uređenja srpskog društva.

Car Dušan
Car Dušanfoto: Wikipedia

Tokom svoje vladavine, Dušan je pokazao veliku strast prema arhitekturi, završavajući izgradnju manastira Dečani, koji je započeo njegov otac, i podižući svoju zadužbinu, manastir Svetih Arhangela kod Prizrena.

Manastir Dečani
Manastir Dečanifoto: Nikola Mladenović

Međutim, Dušanova vladavina obeležena je i legendom o prokletstvu koje je navodno bacio njegov otac Stefan Dečanski, prokleo sina i njegove potomke pred svoju smrt. Iako Dušan nije osetio direktne posledice ovog prokletstva, veruje se da je ono uticalo na sudbinu njegovog sina, Stefana Uroša V, kao i na dalje tokove srpske istorije.

Obeležavajući ovaj dan, prisetimo se hrabrosti i vizije cara Dušana Silnog, lidera koji je preoblikovao Balkan i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda. Njegovo nasleđe, sačinjeno kroz vojna osvajanja, duboke društvene reforme i doprinos pravoslavnoj crkvi, i dalje rezonuje kroz vekove, podsećajući nas na zlatno doba srpske istorije.

Bonus video:

01:23

PEĆINA JE PRONAĐENA POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA, PUKOM SLUČAJNOŠĆU! Istorija i kultura Aranđelovca: Stanište praistorijskog čoveka

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.