"PA OVO JE DRSKO, TREBA DA POVEĆAJU PLATE": Umesto povećanja, poznati modni brend radnicima poslao ŠOK PORUKU
Butik, Foto: Filip Plavčić

šok

"PA OVO JE DRSKO, TREBA DA POVEĆAJU PLATE": Umesto povećanja, poznati modni brend radnicima poslao ŠOK PORUKU

Poznati prodajni lanac je zaposlenima poslao poruku da štede novac umesto da im daju veću platu

Objavljeno:

Multinacionalni maloprodajni lanac brze mode Primark šokirao je svoje zaposlene kada im je poslao pismeni savet kako da uštede novac. Primark je podelio obaveštenje za zaposlene u svojim filijalama, koje je imalo mnogo tema za razgovor. "Budžetiranje u teškoj ekonomskoj situaciji" bio je naslov deljenog letka.

Primark je putem obaveštenja svojim zaposlenima dao savete kako da vešto upravljaju svojim finansijama u finansijski teškim vremenima. "Budite realni u pogledu svojih potreba, jer teže je držati se ograničenog budžeta. Ograničite svoju potrošnju što je više moguće na ono što vam budžet dozvoljava", piše između ostalog u letku, prenosi Feniks magazin.

Sindikat ver.de je odmah reagovao kada su saznali za obaveštenje. "Drsko, Primark. Umesto da konačno obezbedi adekvatno povećanje plata, tekstilni lanac u svojim filijalama pokazuje savete o 'planiranju budžeta u napetoj ekonomskoj situaciji'", saopštio je sindikat.

Butik
Butikfoto: Filip Plavčić

Sindikat ver.de je napomenuo da se Primark ponaša kao da njegovi zaposleni ne znaju kako da rukuju novcem. "Posao sa skraćenim radnim vremenom, sa malim ugovorenim satima i generalno preniskim platama, mnoge ljude gura u siromaštvo. O bezbrižnom penzionisanju posle teškog radnog veka da i ne govorimo", poručili su iz sindikata.

Obaveštenje u Primark prodavnicama deluje posebno nespretno jer je trenutno u toku kolektivno pregovaranje sa drugim prodavcima. "Uz neverovatnu inflaciju, društveno je neodgovorno da poslodavci nastave da blokiraju kolektivno pregovaranje. Radnicima u maloprodaji hitno je potrebno više novca. I nema saveta za štednju", kaže ver.de.

Portparolka Primark-a je pojasnila da obaveštenja nemaju nikakve veze sa tekućim pregovorima o kolektivnom pregovaranju maloprodaje. "Pošto se obaveštenje odnosi na holistički program socijalne zaštite, ne smatramo da je direktna veza sa tekućim kolektivnim pregovaranjem opravdana. Štaviše, mi nismo aktivno uključeni kao strana u ove pregovore. Ne nameravamo da ispadnemo bezosećajni ili čak cinični. Zbog toga smo odlučili da uklonimo ovo obaveštenje u našim nemačkim prodavnicama", rekla je portparolka Primarka, prenosi časopis Feniks.

Bonus video:

01:16

DA LI BANKROT TRI AMERIČKE BANKE MOŽE DA SE ODRAZI NA NAS?! Stručnjaci upozoravaju: Švajcarska je već osetila stromglave posledice

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.