ANĐELIJA USRED DANA U DVORIŠTU UGLEDALA ZVER: Vrištanje se ORILO SELOM, žena ostala ukopana u mestu
Medved / ilustracija, Foto: Profimedia

HAOS

ANĐELIJA USRED DANA U DVORIŠTU UGLEDALA ZVER: Vrištanje se ORILO SELOM, žena ostala ukopana u mestu

Pre ovih događaja medved je poslednji put viđen pre 20 do 30 godina, kada je mečka napala Radovanovog dedu

Objavljeno:

Anđelija Kojadinović iz Zaovina gledala je u sred dana kako joj medved uzima ovna i nosi u šipražje. Sve se to odvijalo munjevitom brzinom na oko 30 metara od nje.

- Bilo je oblačno, praznik Mala Gospojina i nisam ništa radila oko kuće i rekoh sebi, ajde da pustim ovce. Odvela sam ih oko 100 metara od kuće. Pasle su i strčaše dole kod stare kruške. Odjednom prknuše, počeše da trče i ja vidim medveda već zgrabio jednu ovcu. Počeh da lelečem, zviždim, vičem, ali ne pušta ovcu, već se okrete i nestade u iviku. Ostale ovce odoše kući, a ja za njima da vidim koja mi nedostaje. Kada dođoh kući vidim da mi nedostaje ovan godinu dana star, od oko 90 kila – kaže Anđelija.

Ali, Anđelija tu nije mirovala. Uputila se ka mestu gde je videla medveda.

- Dođem tamo i vidim dole niz ivik trag. Krenem za njim i na oko 300 metara niže vidim ovna da leži, fali mu butina i rebra. Verovatno medved otkinuo i odneo negde. Zovnem brzo komšiju Radovana da dođe. On je stigao i slikao. Odmah smo pozvali i ljude iz Nacionalnog parka „Tara“ i ispričali šta se dogodilo – kaže Anđelija, koja je tek posle bila svesna opasnosti koja vrebala kada se sama uputila da traži medveda i ovna.

Kaže da je medved bio pokrupan i od juče nije išla više dole, već sačekala da dođe lovočuvar iz NP „Tara“.

Lovočuvar Nemanja Malinić je stigao i odmah otišao na mesto gde je ostao da ležu raskomodan ovan. A na tom mestu danas su samo bili kosti i vuna. Sve pojedeno. Pretpostavlja se da je mečka sa mečićima, čim je toliki ovan pojeden. Lovočuvar je napravio više snimaka i zapisnik.

- Ovo sada šaljem nadležnom ministarstvu i oni će odlučiti o visini štete. Isto juče, imali smo prijavu štete od medveda u Jagoštici. Tu je medved izlomio voćnjak sa šljivama – kaže lovočuvar Nemanja.

U Zaovinama u ovom zaseoku gde je Anđelija, pre mesec dana takođe je zabeležen napad medveda.

- Pre mesec dana medved mi je upao u tor i odneo jagnje. Došao sam kući oko 22.30 sati kući i vidim razvaljena vrata tora, krv. Pogledam, nema jagnjeta. On je tu došao i nije se plašio iako imamo 11 pasa, koji idu sa mnom u lov – kaže komšija Radovan.

Pre ovih događaja medved je poslednji put viđen pre 20 do 30 godina, kada je mečka napala Radovanovog dedu. O tom dogođaju pričao je komšija Vidoje Lazić.

- Deda je bio u šumi, sekao, kada su naišla tri mečeta. On ih je oterao, ali se iznenada pojavila mečka. Napala ga je i skoro svog izlomila. Preko njega je prebacila granje. Posle smo ga našli i, bogami, dugo se lečio od tog napada – kaže Vidoje.

Bonus video:

03:03

MEDVED TERORIŠE SELO KOD NOVOG PAZARA! Meštani u štrahu za najmilije: Šljive i stoka, to je sitno, ali ŠTA AKO NAPADNE DECU?

(Espreso/Kurir.rs/Z.G.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.