"NIJE DOVOLJNO HRANJENA I NIJE IMALA GDE DA SE KREĆE": Poznato stanje petomesečne lavice pronađene kod Subotice
Lavić, Foto: Printscreen/ Youtube/Suboticacom

stanje lavića pronađenog kod subotice

"NIJE DOVOLJNO HRANJENA I NIJE IMALA GDE DA SE KREĆE": Poznato stanje petomesečne lavice pronađene kod Subotice

Mladunče lava pronađeno kod Subotice ima atrofiju mišića i ne prepoznaje meso kao hranu

Objavljeno:

Mlada lavica je trenutno u karantinu Prihvatilišta za divlje životinje, a kako kažu nadležni, tamo će ostati sigurno duži period na posmatranju.

Stanje petomesečne lavice, pronađene na Čantavirskom putu, u Subotici, zasad je nestabilno, ali se radi na njenom oporavku u prihvatilištu Zoološkog vrta Palić.

Zasad nije poznato kako je divlja životinja, za koju se pretpostavlja da više nedelja nije bila u adekvatnom smeštaju, dospela na subotičke ulice, ali subotička policija radi na pronalasku počinioca ovog krivičnog dela. Iz zoo vrta kažu da je mladunče verovatno bilo predmet crnog tržišta, prenose agencije.

„Lavica je stigla u veoma lošem stanju, dehidrirana i izgladnela, i njena telesna temperatura je mnogo niža nego što bi trebalo da imaju divlje mačke. Prvi dan je dobila infuziju, grejana je sa grejačima, dok smo je danas naučili šta je meso. Nažalost, lavica, iako je oko pet meseci starosti nije prepoznala šta je meso, niti je ikada osetila, tako da je učimo na njenu prirodnu hranu", kaže Andrijana Tot, iz Zoološkog vrta Palić.

Takođe, lavica je dobila i ime Kikica tokom današnjeg rituala krštenja u Zoološkom vrtu Palić.

Na osnovu analiza krvi, utvrđeno je da životinja ima upalu digestivnog trakta, tako da dobija adekvatnu terapiju. Mlada lavica je trenutno u karantinu Prihvatilišta za divlje životinje, a kako kažu nadležni, tamo će ostati sigurno duži period na posmatranju. „Problem je i atrofičnost njenih mišića, zadnjih nogu. To sve nam ukazuje da osim što nije adekvatno hranjena, nije imala ni uslova da se dovoljno kreće na način na koji je njoj potrebno", dodaje Totova. Kako navode iz Zoo vrta, može se pretpostaviti da je ovo mladunče lava predmet crnog tržišta, što je u Srbiji krivično zabranjeno, jer postoje i zakoni o dobrobiti životinja gde se se neadekvatno držanje životinja kažnjava, ali samim tim što je u pitanju divlja životinja, ona je zabranjena da bude svojina fizičkog lica.

„Apel je da se divlje životinje ne kupuju kao plišane igračke, ili statusni simbol, jer to nisu kućni ljubimci, niti to ikada mogu postati, a nijedno fizičko lice ne može da pruži adekvatnu negu toj životinji, kao ni da obezbedi sve neophodne bezbednosne mere kako se ona ne bi našla na ulici i ugrozila tuđe živote, naročito ako govorimo o opasnosti po okolinu odraslih divljih jedinki, ističu iz Zoološkog vrta.

Mladunče lava
Mladunče lavafoto: Printscreen/Instagram/192.rs

U jučerašnjim prepodnevnim satima, grupa Subotičana je na Čantavirskom putu pronašla mladunče lava kako prelazi put.

Po njihovom pozivu, na lice mesta je izašla ekipa policije, kao i Zoološkog vrta Palić, koja je pronađenu divlju životinju transportovala u najbližu veterinarsku stanicu, a potom i u Prihvatilište za divlje životinje koje radi u okviru palićkog Zoo vrta. Pronađena životinja nije pobegla iz Zoo vrta na Paliću, a sudeći po njenom stanju može se zaključiti da je barem nekoliko nedelja izvan smeštaja gde je bila držana i hranjena. Zasad se ne zna da li će mladunče lava trajno ostati u Zoološkom vrtu Palić, budući da tu odluku donosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine, tačnije Grupa za sprovođenje CITES konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune.

Bonus video:

03:36

EVO GDE JE SADA LAVIĆ IZ SUBOTICE:

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.