OVA SVETICA VARALA JE SVOG MUŽA, A MI JE SLAVIMO: Danas je sveta Teodora!

BILA JE PRELJUBNICA

OVA SVETICA VARALA JE SVOG MUŽA, A MI JE SLAVIMO: Danas je sveta Teodora!

Ona je svog muža prevarila i počinila preljubu, nakon čega ju je sustigla kazna, ali i pokajanje
Objavljeno: 17:14h

Na današnji dan, hrišćanski vernici obeležavaju dan svete prepodobne Teodore. Ovaj praznik obeležava se u ime žene, čiji obraz, kako kaže predanje, nije bio toliko čist. Ona je svog muža varala i upuštala se u preljubu. Prema predanju, na sve to nagovorila su je vračara i sam đavo, govoreći joj da gospod greh ne vidi noću. Pošto je načinila greh, stiglo je pokajanje. Savest joj nije dala mira i nije mogla živeti sama sa sobom, pa je rešila da ode u manastir, zamonaši se u manastiru i uze ime Teodor. Monasi su bili zadivljeni njenom predanošću i iskrenom verom, ali jednog dana sve je pošlo po zlu.

Jedna žena okrivila ju je da joj je na prevaru podmetnula svoje dete. Osramoćena i ponižena, Teodora je ovo shvatila kao kaznu za grehe koje je načinila. Nakon izgnanstva iz manastira, provela je čitavih sedam godina u pustinji, negujućii tuđe dete. Sva iskušenja podnela je časno, pa čak i kada je đavo došao u obliku njenog muža i pozvao je da se vrati kući. Reče mu da ne može podneti da se vrati, posle greha koji je načinila, prekrsti se i đavo isčeze.
Posle punih sedam godina, vratila se u manastir, gde je posle dve godine umrla. Par godina kasnije, proglašena je za sveticu, jer je skoro deceniju okajavala svoj greh na koji ju je naterao đavo. Primer ove velikomučenice, danas služi da pokaže muževima da iskreno pokajanje postoji i da smognu snage da svojim ženama oproste. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.