OVO SIGURNO NE ZNATE O VELIKOM PRAZNIKU: Sveštenik Branislav otkriva šta SUTRA OBAVEZNO morate da URADITE
Crkva, Foto: Aleksa Petrović

veliki praznik

OVO SIGURNO NE ZNATE O VELIKOM PRAZNIKU: Sveštenik Branislav otkriva šta SUTRA OBAVEZNO morate da URADITE

Sveštenik Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu oktriva kako se ispravno praznuje dan rođenja Presvete Bogorodice

Objavljeno:

SPC i vernici slave dan rođenja Presvete Bogorodice, koji je u pravoslavnom kalendaru označen crvenim slovom.

Mala Gospojina, koju Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju 21. septembra, jedan je od posebno značajnih praznika.

Kako kaže otac Branislav Miljković, sveštenik Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu, Mala Gospojina jedan je od tri rođendana koje Crkva slavi.

- Prvi je Božić, odnosno dan rođenja Isusa Hrista, drugi je Ivanjdan, odnosno dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja, a treći Mala Gospojina, odnosno dan rođenja Majke Božije - kaže otac Branislav.

On podseća da je "na rođendan Presvete Bogorodice zasijala svetlost celom vaseljenom", te da su u slavu one koja je na svet donela Spasitelja napisane najlepše duhovne pesme i naslikane brojne ikone.

- Majka Božija je sačuvala sebe od greha i zla, posvetila je život spasenju roda ljudskog. Ona je časnija i svetija i od ljudi i od anđela i posrednica je u našem spasenju. Ona nije samo Majka Božija, već i majka svih nas. Kao što je majka ta koja moli oca da popusti kad deca nešto traže, tako i Majka Božija moli za nas da nam gresi budu oprošteni - slikovito objašnjava otac Branisla za portal Srećna republika.

Za one koji imaju dilemu kako bi trebalo provesti praznik rođenja Majke Božije, sveštenik Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu podseća da bi i Malu Gospojinu, kao i svaki drugi praznik, trebalo obeležiti u crkvi.

Bonus video:

02:08

SLAVIMO VELIKI PRAZNIK, MALU GOSPOJINU: Na dan posvećen rođenju Presvete Bogorodice određuje se kakva će nam biti zima

(Espreso / srecna.republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.