U VISOKIM DEČANIMA SE NA MALU GOSPOJINU DOGODILA NEOBJAŠNJIVA POJAVA: Ovo je da se naježiš (VIDEO)
Visoki Dečani, Foto: Printscreen/Youtube/Heli Kim

PRAZNIK

U VISOKIM DEČANIMA SE NA MALU GOSPOJINU DOGODILA NEOBJAŠNJIVA POJAVA: Ovo je da se naježiš (VIDEO)

Za Malu Gospojinu se vezuju brojna verovanja i običaji

Objavljeno:

Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice, je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.

Ovaj praznik spada u red najvećih crkvenih praznika. Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane.

Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem.

Obeležava se 21. septembra svake godine. Trška crkva i manastir Suvodol su joj posvećeni. Presveta Bogorodica je zastupnica ljudi pred Tvorcem, kojoj se upućuju najtoplije molitve, te je ovaj dan posebno važan za naš narod.

Za ovaj praznik se vezuju brojna verovanja i običaji, međutim, u manastiru Visoki Dečani pre nekoliko godina desila se veoma neobična situacija, za koju niko od prisutnih nije imao realno objašnjenje. Naime, u pravoslavnim svetinjama za vernike SPC neobjašnjiva dešavanja nisu nikakva novost, jer su i prisustvovali nekima od njih.

Posebno sada u eri društvenih mreža i mobilnih telefona, vrlo je lako zabeležiti svaki moment. Tako su u svetinji blizu Peći na Kosovu i Metohiji baš monasi pre nekoliko godina snimili video koji je mnoge ostavio bez teksta.

Dakle, na praznik Rođenja Presvete Bogorodice na bdeniju dogodilo se čudo, lusteri su počeli da se pomeraju u toku molitve, što se jasno vidi i na sledećem snimku:

Ovu scenu je pogledalo nekoliko hiljada ljudi, a komentari koji su izražavali nevericu su se samo nizalu ispod objave.

Bonus video:

00:18

U VRANJU PROSLAVLJENA GRADSKA SLAVA DUHOVSKI PONEDELJAK: Episkop Pahomije služio liturgiju, a onda krenula litija (KURIR TV)

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.