SUBOTA PRE VASKRSA JE STRAŠNA I DUGAČKA! Šta valja raditi, a šta NIKAKO ne sme?
Foto: Fonet

Srećan uskrs!

SUBOTA PRE VASKRSA JE STRAŠNA I DUGAČKA! Šta valja raditi, a šta NIKAKO ne sme?

Velika subota je dan uoči Vaskrsa u kome se završavaju poslovi neophodni za doček velikog praznika - sprema se i čisti kuća, pripravlja ruho, boje jaja, po pravilu izjutra pre izlaska sunca
Objavljeno:

Najrašireniji naziv za dan uoči Uskrsa je Velika subota, strašna subota, zavalita subota ili dugačka subota. Svi ovi nazivi opominju na Hristove muke na raspeću i podsećaju da bi ljudi trebalo da učine kakvo dobro ili milosrdno delo.

VELIKI PETAK JE NAJTUŽNIJI DAN U HRIŠĆANSTVU: Evo šta treba da uradite da bi vam se ostvarile želje!

U narodu je običaj na ovaj dan, da se u kućama koje su imale smrtni slučaj, jaja obavezno farbaju u tamno crveno, crno ili se "maste" u čađi.

Jaja, prema narodnom verovanju, teba da boje samo žene. Ovaj običaj datira iz najranijeg hrišćanskog perioda, a ukoliko se ispoštuje, veruje se da će kuću narednih nekoliko godina čuvati od nesreće i “zlih sila”.

Velika subota je dan uoči Vaskrsa u kome se završavaju poslovi neophodni za doček velikog praznika. Sprema se i čisti kuća, pripravlja ruho, boje jaja, po pravilu izjutra pre izlaska sunca.

Danas se boje jaja! Ovo je najbolji trik da ih ne zamrljate! (FOTO)

foto: Dragana Udovičić

Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja.

Na taj poslednji dan Nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

Velika subota je dan posvećen uspomeni na pogreb Iskusa Hrista i njegov silazak u Ad. Veruje se da je Hrist tada samo telom bio u grobu a duhom istovremeno u Hadu i na prestolu sa Ocem i Duhom.

Na taj dan je Isus Hristos pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan njegovog vaskrsenja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.