MILAN ŽIVI I RADI U ŠVAJCARSKOJ ZA 6.000 FRANAKA, ALI MU OSTANE... Cene su BASNOSLOVNE, a JEDNA stvar NAJVIŠE košta
Švajcarska, Foto: Profimedia

cene u evropi

MILAN ŽIVI I RADI U ŠVAJCARSKOJ ZA 6.000 FRANAKA, ALI MU OSTANE... Cene su BASNOSLOVNE, a JEDNA stvar NAJVIŠE košta

Srbin po imenu Milan opisao je koliko zaista košta život u Švajcarskoj, a šta je najskuplje

Objavljeno: 15:57h

Život u inostranstvu mnogi vide kao opciju za dobru zaradu, a uređen i lagodan život neke od njih povuče da tu izgrade dom. Pored Nemačke i Austrije, Švajcarska je zemlja u kojoj ima najviše Srba koji rade najrazličitije poslove za veliku platu, ali to ipak nekima nije dovoljno za život u "obećanoj zemlji". Milan V. već godinama živi u Bernu, gde kao grafički dizajner zađaju oko 6.000 franaka i govori kako se zaista živi.

- Plata od oko 6.000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka na računu - kaže Milan.

Stan najveći trošak u Švajcarskoj

Milan dodaje da je u Švajcarskoj stan najveći trošak.

Stan
Stanfoto: Profimedia

- Kirija u Švajcarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posedujete nekretninu, verovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilioner pa to možete finansijski da izdržite) - rekao je on.

Kako on ne može da priušti iznajmljivanje stana u centru Berna, živi u predgrađu. Kaže da je kirija za jednoiposoban stan oko 1.500 franaka, što znači da mu ostane oko 3.200.

Cene hrane u Švajcarskoj

Poznato je da su cene u švajcarskim supermarketima, kao i u nemačkim i austrijskim, mnogo veće nego u Srbiji, pa Milan sam sprema obroke. Kada kupuje namirnice, gleda da to bude na akciji.

- Cena hrane u supermarketima je veća nego u Srbiji, a o restoranima da ne pričam. Trudim se da što više spremam hranu kod kuće, kako bih uštedeo novac, s obzirom da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim napolju - podelio je Milan.

Prodavnica
Prodavnicafoto: Printscreen/TikTok/adamsansome

Mesečno troši na hranu oko 600 franaka, tako da mu ostaje 2.600 franaka

Cene interneta i komunalija u Švajcarskoj

Milan kaže da se cene interneta i paketa za mobilni telefon razlikuju u zavisnosti od ponude, a konkretno njega "to skupa košta" jer izdavaja 160 evra, nakon čega mu ostane 2.440 franaka.

- Na komunalije ide još oko 450 franaka, nakon čega grubo ostajem na oko 2.000. Uz to, u Švajcarskoj je obavezno i zdravstveno osiguranje, koje ima nekoliko različitih paketa, pa birate u skladu sa potrebama i finansijskim mogućnostima. Ja sam odabrao paket koji je malo bolji od najosnovnijeg, i to me košta 300 franaka mesečno", piše Milan na svom profilu na društvenoj mreži TikTok.

Cene u frizerskim salonima u Švajcarskoj

Srbi u Švajcarskoj često biraju ovu profesiju jer se frizerske usluge daleko plaćenije nego u Srbiji.

- Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom da se šišam dvaput mesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka - kaže Milan.

Što se tiče odlaska u bioskop, na piće ili večeru s prijateljima mesečnoga plati još 200-300 franaka, pa mu na kraju meseca ostane oko 1.300 franaka.

Friziranje
Friziranjefoto: Profimedia

Milan šaljivo ističe da mu je srećna što se vozi biciklom i ne moga da brine još i za troškove oko goriva i održavanja automobila.

"Uprkos svemu, Švajcarska je idealno mesto za život"

Ipak, uprkos velikim troškovima, Švajcarska i dalje odlično mesto za život, kaže Milan.

Naglašava da u ovoj zemlji postoji mogućnost poslovnog napretka u svakom pogledu, a samim tim i većih primanja. Dodatna motivacija mnogima je i što veliki broj kompanija isplaćuje i punu 13. platu, što je slučaj u mnogim zemljama u dijaspori gde žive Srbi.

- Zemlja je izvanredno uređena, sve je jasno precizirano, zakon se poštuje, i nećete naići na nepredviđene i neprijatne situacije ukoliko poštujete sistem koji savršeno funkcioniše - Iskreno kaže Milan.

Bonus video:

01:27

EVO KOJU CENU GORIVA MOŽEMO OČEKIVATI KADA SKOČE CENE 1. OKTOBRA! Atanacković izneo kalkulaciju kojom to možete uraditi i sami

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.