AKO VAM STIGNE PORUKA SA OVIM LINKOM NIKAKO NEMOJTE DA KLIKNETE: Pojavila se nova PREVARA, ostaćete bez...
Telefon, Foto: Tamara Trajković

opreZ

AKO VAM STIGNE PORUKA SA OVIM LINKOM NIKAKO NEMOJTE DA KLIKNETE: Pojavila se nova PREVARA, ostaćete bez...

Hakeri koriste određene floskule kako bi uspešno izvršili SMS ili internet prevaru, te došli do vaših podataka u banci

Objavljeno:

Pokušaji internet i SMS prevara sve su češći. U jednoj od novijih internet prevara, građani su pozivani da klikom na link ulože novčana sredstva kako bi dobili veću zaradu, a zloupotrebljen je logo jedne banke.

Da li ste se nekada "upecali" na lažne internet i SMS prevare?

Banka je obavestila korisnike da ona nema nikakve veze sa tom porukom i da nikako ne otvaraju poslate linkove.

- Podaci u banci su uvek sigurni, kada pričamo o tehnološkom sastavu banke – šta ona ima u pozadini, to je uvek najsigurnije mesto. Najslabija karika u celoj priči je čovek, zato što je on podložan manipulaciji - rekao je Dušan Uzelac iz "Kamatice".

Kompjuter
Kompjuterfoto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

- Tu su hakeri uvideli mogućnost da im je lakše da napadnu korisnike, a kompanije takve napade ne mogu da preduprede, jer danas je na internetu vrlo lako se lažno predstaviti i u toj šumi mejlova koje oni pošalju korisnicima računaju da će neko kliknuti. Tako da oni idu sa rečenicama – potrebno je brzo dostaviti informacije, brzo popuniti formular, brzo uplatiti neka sredstva, još danas traje akcija, brza zarada - kaže Luka Milanković, IT stručnjak.

Vrlo je lako "upecati se" na takve poruke. Često zaboravljamo da ono što smo jednom ostavili na internetu, makar kliknuli samo na određenu reklamu, zauvek ostaje zapamaćeno.

Korisnici interneta često u sajber prostoru ostavljaju čak i informacije o kreditnim karticama.

Kompjuter
Kompjuterfoto: Printscreen/RTS

- Oni stave lažnu stranicu, fišing stranicu, vi se ulogujete, oni to preusmere na pravu stranicu, vi dobijete pravu stranicu, a u međuvremenu su oni pokupili vaše podatke za logovanje - kaže Milanković.

- Mi treba da budemo odgovorni iz domena krađe, kao da je vaš novčanik, to su vaši podaci, bilo kartice, pinovi, broj računa, što može da se zloupotrebi, da to čuvamo kao što čuvamo novčanik - objašnjava Uzelac.

Bezbednosni sistem banke je mnogo složen i banka u svakom trenutku iz sigurnosnih razloga prati naše transakcije. Ako uoči neku sumnju, banka će uvek obavesti svog korisnika.

U slučaju da ste naseli na internet prevaru i dali svoje podatke, broj računa, jednostavno ste prevareni, a u tom slučaju banka nema odgovornost.

Bonus video:

06:51

OPREZ! Internet je prepun šema koje vrbuju ljude!

(Espreso/Kurir.rs/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.