MISTERIOZNI OBIČAJ NARODA SA KOSOVA: Poštuju ga BUDUĆE MLADE, deluje kao MAGIJA, a krije TUŽNU PRIČU! (VIDEO)
Torbeši, Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

TORBEŠI

MISTERIOZNI OBIČAJ NARODA SA KOSOVA: Poštuju ga BUDUĆE MLADE, deluje kao MAGIJA, a krije TUŽNU PRIČU! (VIDEO)

Sve je manje žena koje znaju da izvedu ovu vrlo zahtevnu, komplikovanu, a ujedno magičnu tehniku

Objavljeno:

Običaj star vekovima ima posebnu simboliku.

Veo, bidermajer, raskošna venčanica – to je prva asocijacija na mladu koja se sprema za venčanje. Ali celo lice našminkano tako da deluje kao maska, ukrašeno najfinijim detaljima ispod kojh se mladin lik i ne razaznaje?

To se ne viđa skoro nikad. Ipak, u pitanju je drevni običaj naroda sa Kosova i iz Severne Makedonije koji je toliko fascinantan da se o njemu govori širom sveta. Kod nas se pak o svemu ne zna dovoljno.

Ovaj jedinstven običaj star vekovima deo je folklora etničke grupe pod nazivom Torbeši koja živi na prostoru Severne Makedonije i Kosova i Metohije.

Nažalost, sve je manje žena koje znaju da izvedu ovu vrlo zahtevnu, komplikovanu, a ujedno magičnu tehniku.

Jedna od njih je Aziza Šetifagić čije su fotografije obišle planetu. Ona je ranijih godina na Kosovu pravila magiju iscrtavajući simbole na licu sa posebnim značenjem dok su je strani fotografi snimali.

Veruje se da tri zlatna kruga označavaju kruženje života, crveni krugovi simbolišu plodnost, a crvene i plave tačke su želja da mlada ima zdravu i srećnu porodicu.

Priča kaže da ovaj čin slikanja maske na mladinom licu nju zapravo čuva od zlih sila na dan venčanja.

Zanimljivo je da je novinarka RTS-a Tatjana Manojlović u okviru svoje emisije koju je snimala sa Torbešima iskusila kako to sve izgleda.

A jedna od retkih mladih žena koja se udala tako je Selima Demirović iz sela Donje Ljubinje kod Šar planine. I nju je šminkala Aziza.

Nažalost, pitanje je da li će Azizu imati ko da zameni, budući da se priča da je ona poslednja koja izvodi ovu drevnu tehniku, budući da selo izumire, da mnogi traže bolje sutra po Evropi, a sa tim u zaborav odlaze i običaji.

Ovaj posebno zanimljiv i specifičan jednog dana, nažalost, možda bude samo deo istorije.

Bonus video:

02:14

DA LI STE ČULI ZA TERANJE BOŽIĆA?Momci i taze oženjeni muškarci vratili DAVNO ZABORAVLJENI OBIČAJ u vojvođansko selo Martinci

(Espreso / Zadovoljna, Nevena Dimitrijević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.