SUTRA OBELEŽAVAMO DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE! Sećamo se VAŽNOG DATUMA u srpskoj istoriji
Zastava Republike Srbije, Foto: Dado Đilas

4. godina obeležavanja

SUTRA OBELEŽAVAMO DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE! Sećamo se VAŽNOG DATUMA u srpskoj istoriji

Sutra se u Republici Srbiji i Rpublici Srpskoj obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Objavljeno:

Republika Srbija i Republika Srpska obeležavaju sutra zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Dan kada je probijen Solunski front i danas mnogi ocenjuju kao odlučujući za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Mesec i po dana srpska vojska je potiskivala neprijatelja i oslobađala zemlju, i omogućila da se srpska zastava ponovo zavijori u Beogradu.

Vlada Republike Srbije je 1. septembra 2020. godine donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i od tada se to čini već četvrtu godinu.

Zastava Srbije
Zastava Srbijefoto: Profimedia

Tog dana se ističe nacionalna zastava na zgradama gradskih i javnih službi, ali i na privatnim objektima, sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. Srpska zastava u tri boje, poznata kao crveno-plavo-bela trobojka, prvi put je bila ustanovljena u 19. veku, u okviru Sretenjskog ustava.

Cilj obeležavanja praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave, kao i očuvanje patriotskog duha i veličanje našeg naroda.

Bonus video:

00:33

CENTRALNA MANIFESTACIJA U BIJELJINI, STIGAO PREDSEDNIK: Srbija i Srpska slave Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.